Valitsetko punaisen vai valkoisen? Museo antaa tilaisuuden katsoa vuoden 1918 tapahtumia eri kanteilta

Näyttely tarjoaa ensi vuonna uutta tekniikkaa ja vie sodan ihmisen ja kokemuksen tasolle.

Kajaanin suojeluskuntalaisten sissipataljoona huhtikuussa 1918. Kuva: Varkauden Tehtaanmuseo

Mikkelin Päämajamuseo käsittelee ensi vuonna uusin tavoin vuoden 1918 tapahtumia Suomessa.

Kansalaissota oli juuri itsenäistyneelle maalle traumaattinen kokemus. Sota jakoi maan kahtia. Samoin tekee kansalaissodasta kertova näyttely.

– Näyttelyssä voi kääntyä oikealle tai vasemmalle, sanoo Päämajamuseon amanuenssi Olli-Pekka Leskinen.

Sodan voi siis nähdä joko valkoisten tai punaisten näkökulmasta. Aivan yhdessä kuplassa kävijä ei silti ole, vaan puolet kohtaavat toisensa. Päämajamuseon näyttely vie sotakokemuksen ennen kaikkea ihmisen ja kokemuksen tasolle.

Hieman vanhempien mielipiteet saattavat jakautua hyvinkin selvästi. Tämä nähtiin viimeksi juhlarahakohun yhteydessä.

Olli-Pekka Leskinen

Vuoden 1918 sisällissotaa käsittelevälle näyttelylle on Leskisen mukaan edelleen tarve.

– Ensi vuonna sodasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Nuorempia sukupolvia nuo tapahtumat eivät juuri enää kosketa, mutta hieman vanhempien mielipiteet saattavat jakautua hyvinkin selvästi. Tämä nähtiin viimeksi juhlarahakohun yhteydessä.

Päämajamuseo on Mikkelissä toimiva museo, joka perinteisesti esittelee talvi- ja jatkosotaa ja näiden sotien suomalaisia päälliköitä.

Ihminen kokee sodan

Näyttelyn tyyli, tunnelma ja esitystapa ovat tavanomaisesta poikkeavia. Vuoden 1918 tapahtumista kertova näyttely on tyylinsä puolesta jatkoa Päämajamuseossa parhaillaan esillä olevalle Jos se olisin ollut minä -näyttelylle.

Jos se olisin ollut minä -näyttely tuo esille Suomen ja Neuvostoliiton väliset sodat esimerkiksi hevosmiehen, saamelaistytön, desantin ja lotan näkökulmista.  Esillä oleva näyttely on esimakua siitä, mitä tarjoaa Mikkeliin perustettava Sodan ja rauhan keskus Muisti. Uuden keskuksen on tarkoitus aueta vuoden 2019 lopulla.

Muistin tarkoitus on esitellä sotaa henkilökeskeisyyden ja kokemuksen lisäksi vahvasti ajan ja paikan kautta. Leskisen mukaan Muistin näyttelyissä voi kokea vaikkapa, minkälaista on olla aidossa sotatilanteessa rintamalla.

Päämajamuseon Jos se olisin ollut minä -näyttely on avoinna 31.12.2017 asti.