1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Euroviisufinalistit selvillä, kirjallisuuden nobelisti Pamuk Helsingissä ja Trump muutti kertomustaan potkuista

Aamukooste
Nainen ja mies lavalla kiiltävän lavastetykin edessä.
Romania pääsi finaaliin kiiltävällä tykillä ja jodlaavalla naisella.Sergei Dolženko / EPA

Festivaalilla nähdään nobelisti ja muita maailmankirjallisuuden tähtiä

Orhan Pamuk
Turkkilainen Orhan Pamuk sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2006.Jane Mingay / AOP

Kaksipäiväisellä festivaalilla maailmat kohtaavat kirjallisuudessa, kun kirjailijat eri puolilta maailmaa keskustelevat syvällisistä aiheista yleisön edessä. Koolla Savoy-teatterissa on joukko kirjallisuuden kiinnostavia kansainvälisiä tekijöitä ja suomalaisia suosikkikirjailijoita, mm. Linda Boström Knausgård, Märta Tikkanen, Juha Itkonen, Tuomas Nevanlinna ja Andrew Michael Hurley. Onpa kohtaamiseen saatu kirjallisuuden nobelistikin, kun lauantaina tilaisuudessa nähdään turkkilainen Orhan Pamuk. Helsinki Litin keskusteluja voi seurata suorana Yle Areenasta kello 16.50 alkaen. Lavalla tapahtumaa juontaa näyttelijä Pekka Strang ja kisakatsomossa toimittaja Aleksis Salusjärvi.

Euroviisujen finalistit selvillä – Pohjoismailla vahva edustus

Lauantain loppukilpailuun selvisivät Ruotsin rinnalle Norja ja Tanska. Suomi ja Islanti karsiutuivat ensimmäisessä semifinaalissa. Euroviisujen toisessa semifinaalissa yritti jatkoon 18 maata. Katso täältä, keitä onnisti.

Kiinteistövero kurittaa voimalaitoksia

Merikosken voimalaitos Oulujokisuulla.
Risto Degerman / Yle

Suomen vesivoimalaitoksille on määrätty selvästi muita kiinteistöjä kovemmat kiinteistöveroprosentit. Veron ylärajaa on korotettu 2000-luvulla useaan otteeseen. Kyse on tärkeästä tulonlähteestä monelle kunnalle, mutta samalla suomalaisen vesivoiman kilpailukyky sähkömarkkinoilla heikkenee – etenkin ruotsalaislaitoksiin nähden.

Trump muutti kertomustaan FBI-johtajan potkuista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi NBC-televisiokanavalle, että hän oli päättänyt FBI:n johtajan James Comeyn erottamisesta jo ennen oikeusministeriön suositusta. Trump luonnehti Comeya prameilijaksi ja mahtailijaksi.

Aiemmin Valkoinen talo oli kertonut, että erottamisen syy oli apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin suosittelu. Trump erotti Comeyn yllättäen aiemmin tällä viikolla.

54 prosenttia amerikkalaisista pitää Comeyn erottamista asiattomana, kertoo NBC:n kysely. Noin 46 prosenttia uskoo, että Comey erotettiin Venäjä-tutkinnan takia. NBC:n ja Surveymonkeyn kyselyyn vastasi 3 746 aikuista 10.–11. toukokuuta.

James Comey
FBI:n erotettu johtaja James Comey Michael Reynolds / EPA

Arktisen neuvoston kokouksessa viime metreille saakka vääntöä ilmastosopimuksesta

Pariisin ilmastosopimuksen merkitys on Yhdysvalloille ja presidentti Donald Trumpin hallinnolle vaikea pala. Alaskan Fairbanksissa Yhdysvallat halusi lieventää Pariisin sopimusta koskevaa kohtaa, jonka jo osa ministereistä oli hyväksynyt.

Nyt loppulausumassa todetaan ainoastaan, että Pariisin sopimus on voimassa ja yhteisiä toimia sen toteuttamiseksi tarvitaan Yhdysvaltain haluama muutos tehtiin kokouspaikalla Fairbanksissa. Suomi olisi halunnut tiukemman muotoilun.

Sateet vähenevät vihdoin – sää lämpenee vähitellen

Aamulla maan etelä- ja keskiosassa on laajalti aurinkoista, idässä ja pohjoisessa on pilvistä ja paikoin tulee lumikuuroja. Päivällä enimmät kuurot painottuvat maan itäosaan ja Itä-Lappiin. Perjantai on hieman torstaita lämpimämpi, etelässä lämpötila kohoaa paikoin yli +10 asteen. Paikkakuntasi sään löydät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta perjantaille 12. toukokuuta.
Sääkartta perjantaille 12. toukokuuta. Yle
Lue seuraavaksi