Soini korosti ministerikokouksessa Pariisin ilmastosopimuksen tärkeyttä

Yhdysvaltojen nykyhallinnon kanta ilmastonmuutokseen on epäselvä. USAn lisäksi Venäjä on ilmaissut epäilevänsä onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttama.

Arktinen neuvosto
Timo Soini
Timo SoiniMarja Väänänen / Yle

Alaskassa Arktisen neuvoston kokouksessa puhunut ulkoministeri Timo Soini (ps.) korosti ilmastonmuutoksen vastaisen työn ja Pariisin ilmastosopimuksen tärkeyttä.

Soini sanoo olevansa iloinen siitä, että Arktisen neuvoston maiden ulkoministerit pääsivät yksimielisyyteen yhteisestä julkilausumasta. Julkilausumassa tunnustetaan hänen mukaansa ilmastonmuutoksen vaikutusten olemassaolo.

Yhdysvaltojen nykyhallinnon kanta ilmastonmuutokseen on epäselvä. Presidentti Donald Trumpin hallinto on antanut aiheesta ristiriitaisia viestejä.

Trump on kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi, ja hän lupasi vaalikampanjansa aikana vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastonsopimuksesta.

Suomi painottaa ilmastonmuutoksen torjumista

Suomi on tehnyt selväksi, että Suomen puheenjohtajuuden aikana ilmastonmuutoksen torjuminen on työn keskiössä. Suomen asialistan neljä painopistettä ovat ympäristönsuojelu, meteorologinen yhteistyö, koulutus ja pohjoisten alueiden kommunikaatioverkkojen kehittäminen. Agenda on yleisesti hyväksytty jäsenmaiden kesken.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi aiemmin toukokuussa, että ilmastonmuutoksen torjuntaa voi olla haastavaa pitää esillä neuvoston toiminnassa, kun Yhdysvaltojen lisäksi Venäjä on ilmaissut epäilevänsä, että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttama.

Niinistö sanoi tuolloin presidentin kanslian verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa, että peruskysymys on, ymmärretäänkö arktinen alue ensisijaisesti taloudellisten mahdollisuuksien kohteena vai nähdäänkö alueen ekosysteemisen säilymisen merkitys koko maapallolle.

Soini sanoo, että Suomi olisi valmis isännöimään Arktista huippukokousta. Huippukokous voidaan hänen mukaansa järjestää, mikäli kansainvälinen tilanne sen sallii ja mikäli Arktisen neuvoston jäsenmaat pääsevät yksimielisyyteen asialistasta.