Arktinen neuvosto: Yhdysvallat sai viime hetkillä läpi lievemmän loppulausuman ilmastonmuutoksesta

Alaskan Fairbanksissa Yhdysvallat halusi lieventää Pariisin sopimusta koskevaa kohtaa, jonka jo osa ministereistä oli hyväksynyt.

arktinen alue
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson luovuttaa puheenjohtajan nuijan Suomen ulkoministeri Timo Soinille.
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson luovuttaa puheenjohtajan nuijan Suomen ulkoministeri Timo Soinille.Artic Council

Pariisin ilmastosopimuksen merkitys on Yhdysvalloille ja presidentti Donald Trumpin hallinnolle vaikea pala. Alaskan Fairbanksissa Yhdysvallat halusi lieventää Pariisin sopimusta koskevaa kohtaa, jonka jo osa ministereistä oli hyväksynyt.

Nyt loppulausumassa todetaan ainoastaan, että Pariisin sopimus on voimassa ja yhteisiä toimia sen toteuttamiseksi tarvitaan.

Yhdysvaltain haluama muutos tehtiin kokouspaikalla Fairbanksissa. Suomi olisi halunnut tiukemman muotoilun, kertoo René Söderman, ulkoministeriön arktisen yhteistyön neuvonantaja.

Yhdysvallat on kuitenkin nyt hyväksynyt, että ilmastonmuutos on todellinen asia.

Suomi toivoo, että Arktinen neuvosto saa toimia rauhassa periaatteidensa mukaisesti ilman, että kansainväliset poliittiset paineet alkaisivat häiritä sen työtä.

Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo SoiniArtic Council

Ulkoministeri Timo Soini totesi kokouspuheenvuorossaan, että juuri nyt jännitys alueen valtioiden kesken on kasvanut.

Kokouspuheenvuorossaan ulkoministeri Timo Soini totesi, että ilmaston lämpeneminen ja talouden muutokset tulevat väistämättä muuttamaan arktisen alueen elämää. Tärkeintä on, että muutoksiin vastataan kestävän kehityksen keinoin ja alueen asukkaita arvostaen.

Muiden Pohjoismaiden tavoin Suomi korosti, että arktisen alueen valtioiden on kunnioitettava tehtyjä sopimuksia ja kansainvälistä oikeutta.

Soini esitteli Suomen juuri alkaneen 2-vuotisen puheenjohtajakauden tavoitteet, jotka ovat olleet tiedossa jo pitkään.

Suomi keskittyy ympäristönsuojeluun, ilmatieteen alan yhteistyöhön, alueellisen telekommunikaation kehittämiseen ja pohjoisten alueiden koulutuksen kehittämiseen ja nykyaikaistamiseen tekniikan keinoin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex TillersonArctic Council

’Tillerson on helposti lähestyttävä’

Ulkoministeri Timo Soini keskusteli Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kanssa ennen Arktisen neuvoston kokouksen alkua.

– Ulkoministeri Tillerson on helposti lähestyttävä, jopa isällisen oloinen, pohti Soini kokouksen jälkeen.

Soini esitteli Tillersonille paitsi Suomen tavoitteet Arktisessa neuvostossa, kävi läpi myös kauppaan ja puolustukseen liittyviä asioita.

– Tillerson oli varsin tyytyväinen, kun kuuli, kuinka Suomi vastaa omasta puolustuksestaan ja on mukana kansainvälisessä rauhanturvatoiminnassa.

Ja vieläpä Soini ehti pitää myyntipuheen suomalaisten jäänmurtajien kauppaamiseksi Yhdysvaltoihin ja toivoi Yhdysvalloilta tukea kansanedustaja Ilkka Kanervan valitsemiseksi ETYJ:in pääsihteeriksi.

Alaskan ohjelmaan kuului kaikkien kahdeksan arktisen valtioin ulkoministereiden illallinen keskiviikkona.

– Siellä nousivat väistämättä esiin Ukrainan ja Syyrian kriisit.

Soinin mukaan Venäjä haluaisi Yhdysvaltojen aktiivista panosta Ukrainan kiistojen ratkaisemiseksi.