Brasilia lopettaa zikaviruksen vuoksi annetun kansallisen hätätilan

Maan terveysministeriön mukaan ponnistukset ovat auttaneet ja zikatapaukset ovat vähentyneet dramaattisesti.

Zikavirus
Terveysviranomaiset torjuivat denguekuumeen ja zikaviruksen leviämistä asuinalueella Banda Acehissa, Indonesiassa 1. syyskuuta 2016.
Terveysviranomaiset torjuivat denguekuumeen ja zikaviruksen leviämistä asuinalueella Banda Acehissa, Indonesiassa 1. syyskuuta 2016. Hotli Simanjuntak / EPA

Brasilia on lopettanut zikaviruksen takia vuonna 2015 julistetun kansallisen hätätilan, kertoo uutistoimisto AP. Brasilia ilmoitti torstaina Maailman terveysjärjestö WHO:lle, että zikavirustartuntojen ja mikrokefaliatapausten määrä on vähentynyt.

Brasilia torjui virusta levittäviä hyönteisiä laajalla torjuntakampanjalla. Maan terveysministeriön mukaan ponnistukset ovat auttaneet ja zikatapaukset ovat vähentyneet dramaattisesti.

Alkuvuonna, tammikuun ja huhtikuun puolivälin ajanjaksolta terveysministeriö on kirjannut 95 prosenttia vähemmän tapauksia kuin samana ajankohtana edellisenä vuonna. Tämän vuoden alkupuolella tuli Brasiliassa tietoon noin 8 000 zikatartuntaa, kun vuosi sitten niitä oli yli 170 00. Myös pienipäisenä syntyvien lasten määrä on vähentynyt.

– Tärkeintä on, että nyt emme unohda uhreja, sanoi brasilialainen lääkäri Adriana Melo ja viittasi pienipäisinä syntyneisiin lapsiin.

Brasilian epidemiaa pelättiin, sillä maassa pidettiin kansainväliset kesäolympialaiset viime vuonna. Osa maista antoi matkustussuosituksia ja jopa -rajoituksia erityisesti raskaana oleville kisaturisteille. Yksi urheilija espanjalainen purjelautailija kertoo saaneensa zikaviruksen harjoituksissa Brasiliassa ennen olympialaisia.

WHO poisti zikavirustartunnan omalta kansainväliseltä hätälistaltaan marraskuussa. WHO on kuitenkin varoittanut, että zika on tullut "jäädäkseen". Vaikka tapaukset ovat vähentyneet, taudin torjuminen on jatkuvaa taistelua, järjestö muistuttaa.

Lähde: AP