Venezuelan oppositio hakee tukea muilta Latinalaisen Amerikan mailta

Naapurimailta kaivataan avuksi, että maassa saadaan tehtyä demokraattisia uudistuksia.

Venezuela
Ihmisiä mielenosoituksessa Venezuelan kadulla.
Ihmiset kokoontuivat 24.4. mielenosoitukseen Venezuelan kaduille. MIGUEL GUTIERREZ/EPA

Venezuelan oppositio hakee apua maan poliittiseen kriisiin naapurimaista, kertoo uutistoimisto Reuters. Maan oppositio haluaa muiden Latinalaisen Amerikan maiden painostavan presidentti Nicolas Maduron hallitusta toteuttamaan demokraattisia uudistuksia.

Oppositiojohtaja Julio Borges kertoo pitäneensä yhteyksiä naapurimaiden johtajiin saadakseen tukea opposition demokraattisille hankkeille.

Sosialistinen Venezuela on menettänyt useita alueellisia liittolaisten, sillä useita Latinalaisen Amerikan maita on siirtynyt enemmän poliittisesti oikealle viime vuosina.

– Latinalaisessa Amerikassa on uusi poliittinen kartta, joten olen varma, että naapurit tukevat voimakkaasti tätä demokraattista esityslistaamme Venezuelaan, Borges sanoi.

Viime viikolla Borges tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan H. R. McMasterin. Tapaamisessa keskusteltiin, että Venezuelan kriisiin tarvitaan nopea ja rauhallinen ratkaisu.

Peru on huolestunut naapurimaan tilanteesta

– Humanitaarinen kriisi ja vahvat protestit Maduron sosialistista hallitusta vastaan ovat siirtyneet Venezuelan rajojen ulkopuolelle ja aiheuttaneet pakolaisaallon koko alueella, sanoi Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynski, joka on ollut yksi Maduron äänekkäimpiä kriitikoita Latinalaisen Amerikan johtajista.

Myöhemmin torstaina Kuczynski kertoi "ettei halua sekaantua muiden maiden sisäisiin asioihin", mutta että alueen muiden maiden on tuettava Venezuelan kansan hyvinvointia ja tarjota humanitaarista apua.

Kuczynski sanoi kertoneensa oppositiojohtaja Borgesille, että Peru on valmis auttamaan naapurimaata, josta on huolissaan.

Oppositio syyttää presidentti Maduroa itsevaltiaaksi, joka on aiheuttanut maan taloudellisen ahdingon ja vaatii ennenaikaisia vaaleja poliittisen kriisin ratkaisemiseksi.

Venezuela on ollut vaajaan puolentoista kuukauden aikana väkivaltaisia hallituksen vastaisia mielenosoituksia, joissa ainakin 39 ihmistä on kuollut.

Lähde: Reuters