Trump ajatteli "tätä Venäjä-juttua" erottaessaan Comeyn – Neljä selitystä FBI:n johtajan potkuille

Presidentti Donald Trump muutti selitystään James Comeyn potkuille NBC-kanavan haastattelussa.

Donald Trump
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Molly Riely / EPA

Presidentti Donald Trumpin päätös erottaa yllättäen liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey hämmentää Yhdysvalloissa. Yle kokosi erilaisia selityksiä päätökselle.

Trump: FBI on sekasorrossa

Trump itse sanoi torstaina uutiskanava NBC:n haastattelussa, että olisi erottanut Comeyn joka tapauksessa riippumatta oikeusministeriön mielipiteistä. Hänen mielestään Comey on prameilija ja mahtailija, jonka jäljiltä FBI on sekasorrossa.

Valkoisen talon tiedottaja Huckabee Sanders kertoi, että oli kuullut lukemattomien FBI:n työntekijöiden olleen tyytyväisiä presidentin päätökseen.

FBI:n väliaikaisena johtajana toimiva Andrew McCabe on eri mieltä. Hän sanoi senaatin kuulemistilaisuudessa torstaina, että Comeylla oli ja on yhä FBI:n työntekijöiden laaja tuki.

Valkoinen talo: Apulaisoikeusministeri suositteli

Aiemmin Valkoinen talo oli sanonut, että erottamisen syynä oli apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin suositus. Rosenstein oli suosituksessaan todennut, että Comey oli hoitanut Hillary Clintonia koskevan sähköpostitutkinnan huonosti.

Tätä selitystä ovat toistaneet muun muassa varapresidentti Mike Pence ja Valkoisen talon tiedottajat. Trumpin uusi haastattelu asettaa heidän lausuntonsa outoon valoon.

Sanomalehti Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vasta kaksi viikkoa aiemmin virkaansa nimitetty Rosenstein uhkasi erota saatuaan tietää, että hänen lausuntoaan käytettiin Comeyn erottamisen perusteina. Rosenstein on itse kiistänyt erouhkauksen, ABC-kanava kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Senaatin molempien puolueiden johtajat ovat sopineet, että Rosenstein kutsutaan kertomaan tapahtumista senaattoreille ensi viikolla.

Comeyn lähipiiri: Ei vannonut uskollisuutta

James Comeyn ystävä Daniel Richman kertoi uutistoimisto AP:lle, että Trump oli erottanut Comeyn, koska hän ei vannonut ehdotonta uskollisuutta presidentille.

Kaksi Comeyn tuntemaa lähdettä kertoi sanomalehti New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että Trump oli pyytänyt Comeya vakuuttamaan uskollisuuttaan kutsuttuaan tämän illalliselle tammikuun lopussa.

Comey oli heidän mukaansa luvannut olevansa ainoastaan rehellinen. Trumpin painostuksesta hän oli myöntynyt olemaan "rehellisen uskollinen". Presidentin hallinto on kiistänyt lehden kertomuksen. Comey ei itse ole kommentoinut asiaa.

Valkoisen talon mukaan presidentti ei missään nimessä olisi voinut vaatia henkilökohtaista uskollisuudenvalaa poliisijohtajalta, joka on itsenäinen viranomainen. Trump sanoi NBC-kanavan haastattelussa, että Comey oli itse pyytänyt tapaamista saadakseen pitää työnsä.

Vastustajat: Venäjä-tutkinta painaa päälle

Trumpin vastustajat epäilevät, että erottamispäätöksen syynä on FBI:n tutkinta Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin ja Trumpin vaalikampanjan mahdollisista kytkennöistä Venäjään.

James Comey vastasi FBI:n johtajana tutkinnasta. New York Times -lehden mukaan Comey oli pyytänyt oikeusministeriöltä lisää rahaa ja henkilökuntaa tutkintaan vain päivää ennen erottamistaan.

Trump sanoi NBC-kanavan haastattelussa, että hän kyllä ajatteli tutkintaa erottaessaan Comeyn.

– Kun päätin tehdä sen, sanoin itselleni: Tämä Venäjä-juttu Trumpista ja Venäjästä on keksitty tarina. Se on demokraattien tekosyy sille, että he hävisivät vaalit.

Trump vakuutti, että hän haluaa selvittää Venäjän mahdollisen sekaantumisen vaaleihin.

– Jos Venäjä tai kukaan muu vaikuttaisi vaaleihimme, se olisi hirvittävää, ja haluan selvittää sen pohjaan myöten ja varmistaa, ettei sitä enää koskaan tapahdu.

Trump kiisti, että hänellä olisi ollut mitään yhteistyötä Venäjän kanssa. Hän kertoi saaneensa Comeyltä kolmasti kieltävän vastauksen kysyttyään, oliko hän itse tutkinnan kohteena.

FBI:n väliaikainen johtaja McCabe on sanonut, ettei FBI:llä ole tapana kertoa tutkinnan kohteille heidän asemastaan. Hän myös vakuutti, että tutkinta Venäjän sekaantumisesta jatkuu erottamisesta huolimatta. Demokraatit ovat vaatineet asiasta itsenäistä tutkintaa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue Yhdysvaltain tulevan kirjeenvaihtajan Mika Hentusen analyysi: Trump vajosi syvälle

Lue myös Yhdysvaltain tulevan kirjeenvaihtajan Paula Vilénin juttu: Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?