Supersankarit tuovat yhä enemmän aseita lasten- ja nuortenelokuviin

Aseet paukkuvat aikaisempaa useammissa lapsille ja nuorille suunnatuissa elokuvissa.

kulttuuri
Resident Evil: Apocalypse -elokuvan lehdistökuva.
Tähtihetkessä keskusteltiin elokuvien aseväkivallasta.

Usein etenkin amerikkalaista viihde-elokuvaa rytmittävät asekohtaukset. Valtaosassa Hollywood-elokuvista paukkuu pyssy. Aseväkivallan tarkkaa määrää on kuitenkin vaikea arvioida, sanoo Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon.

– On vaikea laskea tilastoja, koska väkivalta voi olla tulkinnanvaraista. Totta kai aseiden määrän voisi halutessaan laskea elokuvista.

Viime vuosien tutkimusten mukaan aseväkivaltaa löytyy yhä enemmän nuoremman yleisön elokuvista. Yhtenä syynä on supersankari- ja fantasielokuvien buumi.

Bacon sanoo, että supersankaritarinat ovat alun perinkin suunnattu nuorelle miehelle.

– Kypsymätön teini näkee supersankareissa voimaannuttavia hahmoja. Nämä elokuvat vetoavat meidän kuvittelukykyymme ja aika alkukantaisiin vietteihin. Väkivallan keinoin pitäisi pystyä puolustamaan itseään ja ehkä vielä tärkeämpää, puolustamaan toisia.

Asetaiturilta löytyy moraalia

Keskustelua elokuvien, tv:n ja pelien aseväkivallasta käydään usein huolestuneena. Bacon sanoo, että aseilla on fantasiassa oma tehtävänsä.

– Aseet kiehtovat, koska niiden avulla ihminen pystyy parempaan suoritukseen kuin paljain käsin. Kyse on myös kyvystä käsitellä aseita. Elokuvissa jotkut ovat erityisen kykeneviä käyttämään aseita. Se joka parhaiten käsittelee aseita, on jotenkin moraalisesti korkeimmalla tasolla.

Aseteollisuudella on myös tunnetusti omat näppinsä pelissä elokuvissa. Asevalmistajat ja Hollywood tekevät kauppaa ja tietty asemerkki saa näkyvyyttä.

– Aseiden tuotesijoittelua on samalla tavalla kuin tupakankin. Ase- ja tupakkateollisuus haluavat tuoda esiin tuotteitaan hyvällä tavalla. Jos esitetään, että jokin on siistiä ja moraalisesti oikeutettua, niin se pehmittää asenteita, Bacon toteaa.