350 000 suomalaista käy vuosittain riskialueilla Aasiassa – Erikoislääkäri: Älä ota antibiootteja turistiripuliin

Matkailijoilla on suuri riski saada antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri kaukomailta. Ylilääkäri Antti Hakasen mukaan harva silti sairastuu vakavasti.

tiede
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.BBC

Mikrobiologian erikoislääkäri Antti Hakanen on ollut yksi kolmesta kansallisen Mikrobilääkeresistenssin torjunnan toimintaohjelman vuosille 2017-2021 laatijoista. Hänen mukaansa lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita esiintyy aivan yleisesti Suomessakin.

Korvatulehduksia ja keuhkokuumetta aiheuttavista pneumokokeista 10-15 prosenttia on tietyille lääkeryhmille vastustuskykyisiä. Sama koskee virtsatieinfektioita aiheuttavia E.coli-bakteereita. Niistä jopa 20 prosenttia on yhdelle lääkeryhmälle vastustuskykyisiä, mutta nämä pystytään hoitamaan muilla lääkkeillä.

Ongelmana ovat mikrobilääkkeille erittäin vastustuskykyiset bakteerit. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ylilääkärinä työskentelevä Antti Hakanen pitää Intian niemimaan ja Kaakkois-Aasian maita riskialueina, minne vuosittain matkaa 350 000 suomalaista. Heistä kolmannes saa matkaltaan mukaansa mikrobilääkkeille vastustuskykyisen bakteerin, vain harva kuitenkin sairastuu.

– Sellainen 50 kertaa meille tulee yleensä matkailijan mukana tällainen erittäin moniresistentti bakteeri, arvioi Antti Hakanen.

– Kun mennään jonnekin Intian niemimaan tai Kaakkois-Aasian maihin, missä 80 prosenttia väestöstä kantaa näitä, niin on hyvin selvää, että suurella osalla siellä pitempiä aikoja viettäneistä matkailijoista on tällainen.

Hyvä hygienia auttaa

Matkailijan on hyvä muistaa muutama perusasia, joilla saattaa välttää paha infektio. Uudessa ympäristössä saatu ärhäkkä ripuli vie matkanautinnon, mutta siihen usein paikallisella lääkärinvatsaanotolla tarjottu antibioottikuuri on turha. Päinvastoin se altistaa tutkimusten mukaan juuri vastustuskykyisen bakteerin infektiolle.

– Kyllähän ruoka ja juomahygienia on ihan aa ja oo, koska juuri nämä erittäin resistentit bakteerit ovat usein ruuan välityksellä leviäviä, neuvoo ylilääkäri Antti Hakanen.

Tavallisen lieväoireisen ripulin hoitoon en söisi mikrobilääkettä ja mitä en ainakaan tekisi, on että hankkisin vapailta markkinoilta antibiootteja ulkomailta.

Antti Hakanen, ylilääkäri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Perinteiset ohjeet toimivat eli kuumat ruuat kuumana ja kylmät ruuat kylminä ja kannatta kuoria itse hedelmät. Pullovesi on vähän ongelmallinen.

– Hanavettä en joisi trooppisen alueen maissa, mutta pullovedenkään laadusta ei voi olla ihan varma, sanoo Hakanen.

Tärkeä ohje on,että ei pidä pelätä hakeutua terveydenhuollon piiriin jos on vakavasti sairas.

– Tavallisen lieväoireisen ripulin hoitoon en söisi mikrobilääkettä ja mitä en ainakaan tekisi, on että hankkisin vapailta markkinoilta antibiootteja ulkomailta, ylilääkäri Antti Hakanen miettii.

Maailmalla ongelma pahenee

Mikrobilääkkeille vastustuskyisten bakteerien torjunta on nostettu jo YK:n yleiskokousten asialistalle ja ympäri maailmaa etsitään keinoja estää vaarallisten bakteerien leviäminen. Uusien lääkkeiden kehittäminen on kallista ja aikaavievää.

Pohjoismaissa ärhäköitä bakteeri-infektioita esiintyy vähän muuhun maailmaan verrattuna. Maailmalla tilanne on kuitenkin kehittynyt jatkuvasti pahempaan suuntaan.

– Kansainvälisellä tasolla viimeisen viiden vuoden aikana on lähdetty sellaiseen tavoitteeseen, että koko maailman tilanne pystyttäisiin edes kartoittamaan. Me emme tiedä mikä se on, mutta erilaisten tutkimusten pohjalta aavisteluja siitä on, että kokonaisuutena maailman tilanne alkaa olla aika huono, kuvaa Antti Hakanen.

Hän ei kuitenkaan näe peliä vielä menetetyn, sillä bakteerien kamppailu antibiooteilla toisiaan vastaan on kestänyt miljardeja vuosia. Ihmiset ovat käyttäneet omia antibioottejaan vasta 90 vuotta.

Meidän pitäisi paremmin kyetä erottamaan virustauteja bakteeritaudeista, koska virustautiin antibiootti ei auta, mutta bakteeritauteja pitää hoitaa antibiooteilla.

Antti Hakanen, ylilääkäri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Nykyisten mikrobilääkkeiden tehoa saadaan jatkettua, mikäli käyttöä rajattaisiin vain tarkasti diagnostuihin infektioihin. Tuotantoeläinten kohdalla Suomessa noudetaan maailmanennätystason tiukkuutta, lehmille ei antibiootteja juurikaan syötetä.

Ihmisten kohdalla avoterveydenhuollossa ei ole nähty mikrobilääkkeiden käytön dramaattista kasvua, mutta sairaaloissa lääkemäärät ovat nousussa. Syyksi ylilääkäri Antti Hakanen näkee lyhyemmät hoitojaksot ja vaikeutuneet sairastumiset.

– Diagnostiikka on ehkä avainkysymys. Meidän pitäisi paremmin kyetä erottamaan virustauteja bakteeritaudeista, koska virustautiin antibiootti ei auta, mutta bakteeritauteja pitää hoitaa antibiooteilla. Sitten riittävän lyhyet kuurit ja kokonaisuuden seuranta, niin uskon että pystymme aika paljon tekemään vielä Suomessakin, Antti Hakanen määrittelee tilannetta.

Tutkimusta laiminlyöty

Maailmalla on viime vuosina lisätty mikrobilääkeresistenssin tutkimusta niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Suomessa tämä lääketieteen osa-alue on pieni, mutta vielä 90-luvulla Suomi oli alan tutkimuksen kärkimaita.

Nyt tutkimusrahoja Suomen Akatemialta tai Tekesiltä on herunut niukasti ja pääsy mukaan isoihin kansainvälisiin hankkeisiin on jymähtänyt kanasallisen rahoitusosuuden niukkuuteen.

– On hyvä nähdä, että mikrobilääkeresistenssi ja tällaisten bakteerien aiheuttamat infektiot ovat paitsi iso inhimillinen ongelma, niin ne ovat erittäin suuri taloudellinen ongelma, arvioi Antti Hakanen

– Se taloudellinen ongelma tulee niitten torjunnasta, mutta se voidaan nähdä ihan myös päinvastoin, että kun niitä pitää diagnostisoida ja kun niitä pitää hoitaa niin se on aika hyvä bisnes ja markkina on valtava. Suomen kannattaisi lähteä mukaan tähän, koska silloin me todennäköisesti pienellä panostuksella saadaan aika paljon.

Suomessa kannattaisi tutkia myös, miksi täällä syödään antibiootteja muita Pohjoismaita enemmän.

– Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, niin ruotsalaista ja tanskalaista virtsatieinfektiota hoidetaan kovin eri tavoin kuin suomalaista. On kovin vaikea kuvitella, että meillä olisi kovin suuria eroja väestöllisesti, että näin mennään. Kyllä sen selittää jonkinlainen toimintatapakulttuurin ero, miettii mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen.