Hyppää sisältöön

Kyösti Kakkonen monimutkaisista sijoitustuotteista: "Varmempaa olisi laittaa rahansa vaikka lottoriviin"

Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen vaatii Ylen Kova talous -haastattelussa pankkien sijoitusneuvojilta korkeampaa moraalia. Ja takuuta tuottolupauksille.

Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen.
Joku takuu pitäisi olla. Jos olisin kauppiaana myynyt kumikengät, joissa on reikä, ensimmäisessä lätäkössä asiakas olisi varmasti tuonut saappaat takaisin ja pyytänyt rahansa takaisin, sanoo Kyösti Kakkonen Ylen Kova talous -haastattelussa.

Kyösti Kakkonen tunnetaan Tokmanni-tavarataloketjusta, vaikka hän onkin myynyt sen jo vuosia sitten. Nykyisin Kakkonen on aktiivinen sijoittaja. Hän saa viikoittain kymmeniä rahoituspyyntöjä pieniltä startup -yrityksiltä. Vain harva läpäisee Kakkosen seulan.

Sama kriittinen silmä ja etenkin korva on nyt tarttunut myös sijoittajan kohtaamaan neuvontaan, jota tavallinen kansalainen saa, kun hakee apua pankeista tai pankkiiriliikkeistä. Kauppaneuvos ottaa hieman kierroksia siitä, miten monimutkaisia sijoitustuotteita pyöritellään varsinkin avoimen valtakirjan turvin.

–Tässä sijoitusympäristössä voi kysyä, miten korkealla moraalilla varallisuudenhoitajat ovat toimineet. Keskitytäänkö siinä itsekkäästi omaan palkkion tavoitteluun vai aidosti henkilön salkun hoitamiseen, Kakkonen ihmettelee.

Sijoitusneuvoilla pitäisi olla takuu

Kakkosta sieppaa se, että piensijoittajan rahat hupenevat suolaisiin palkkioihin, kun sijoituksia veivataan edestakaisin. Lopputuloksena voi olla pelkkää tappiota. Monimutkaisia, niin sanottuja strukturoituja sijoitustuotteita hän suorastaan kavahtaa, vaikka niihin saattaa sisältyä pääomaturva.

– Strukturoidut tuotteet ovat kuolemansynti: varmempaa olisi laittaa rahansa vaikka lottoriviin. Niissä ei yleensä kovin hyvästi taida käydä, Kakkonen vertaa.

Mihin ihmeeseen tällainen hämäys taas tarvitaan? Tämä varmaan palvelee joitain epämääräisiä ulkomaalaisia tahoja.

Kyösti Kakkonen hallintarekisterilaista.

Tyypillinen strukturoitu sijoitus on esimerkiksi osakekori, jolle luvataan hyvä tuotto, jos kaikki menee hyvin. Yhdenkin korissa olevan osakkeen huono menestys kuitenkin sulattaa tuoton ja jäljelle jää ehdoista riippuen hyvin matala tuotto tai ei sitäkään.

Kakkonen on itsekin törmännyt silloin tällöin kehnoon palveluun ja sen jälkeen yhteistyö onkin sitten päättynyt nopeasti. Kokenut kauppias perää neuvoille takuuta, koska siihen asiakkaalla on oikeus.

– Joku takuu pitäisi olla. Jos olisin kauppiaana myynyt kumikengät, joissa on reikä, ensimmäisessä lätäkössä asiakas olisi varmasti tuonut saappaat takaisin ja pyytänyt rahansa takaisin. Pitäisi pystyä ottamaan enemmän vastuuta, Kakkonen neuvoo.

Hallintarekisterissä hämäyksen makua

Eduskunnassa kiistelyn kohteena oleva lakiesitys pörssiomistusten hallintarekisteriuudistuksesta saa Kyösti Kakkoselta täystyrmäyksen.

– Mihin ihmeeseen tällainen hämäys taas tarvitaan? Tämä varmaan palvelee joitain epämääräisiä ulkomaalaisia tahoja, Kakkonen toteaa.

Strukturoidut tuotteet ovat kuolemansynti: varmempaa olisi laittaa rahansa vaikka lottoriviin.

Kyösti Kakkonen monimutkaisista sijoitustuotteista.

Hän pitää tärkeänä sitä, että osakkeenomistaja tietää millaiseen joukkoon on liittymässä, kun harkitsee jonkun yhtiön osakkeiden ostamista. Hallintarekisterissä tuo kasvollinen omistajuus peittyy ulkomaisen holding-yhtiön taakse.

Piensijoittajille kovempi ääni

Kakkonen on alkanut perätä avoimuutta myös pörssiyrityksiltä, joiden omistajaksi on sijoittajana ryhtynyt. Kakkonen alkoi ihmetellä kahden sijoittajakumppaninsa kanssa, kuinka isot sijoittajat saavat kyllä äänensä kuuluviin, mutta pienet eivät.

Yhteisen sijoituskohteen, kaivosyhtiö Afarakin kohdalla mitta sitten täyttyi ja syntyi klassinen ”tarttis tehdä jotain” -tilanne.

– Havaitsimme, että yhtiön tiedotuspolitiikka oli erittäin nuivaa ja niukkaa. Yhtiökokouksen alla tuli sellainen käsitys, että yhtiö ei ollut oikein halukas ottamaan huomioon pienosakkaiden intressiä, Kakkonen kertoo.

Miten korkealla moraalilla varallisuudenhoitajat ovat toimineet? Keskitytäänkö palkkion tavoitteluun vai aidosti henkilön salkun hoitamiseen?

Kyösti Kakkonen sijoitusneuvoista.

Kyösti Kakkonen, Esa Hukkanen ja Markku Kankaala perustivat Aktiiviomistaja.fi (siirryt toiseen palveluun) -nettisivuston, jossa pienosakkaat voivat luovuttaa valtakirjan heille, jotta yhtiökokouksessa vaatimusten takana olisi enemmän äänivaltaa.

Ryhmän esitykset yhtiökokoukselle ovat avoimesti esillä nettisivuilla, joten valtakirjan luovuttajat tietävät mihin äänivaltansa luovuttavat.

– Kymmenen prosentin omistajuudella voi jo vaatia puolta yhtiön tuloksesta maksettavaksi osinkoina, Kakkonen huomauttaa.

Vielä tärkeämpää on se, että syntyy julkista keskustelua.

– Kun yhtiössä huomataan, että sen päätöksentekoa seurataan aktiivisemmin, se varmasti muuttaa toimintapojaan sellaisiksi, ettei tule jälkeenpäin sanomista.

Kakkonen kertoo, että tähän mennessä valtakirjoja on luovutettu sen verran, että koossa on noin 12 prosentin ääniosuus reilun viikon päästä pidettävässä Afarakin yhtiökokouksessa.