Turvallisuusviranomaiset ihmeissään: Amerikkalaiset haluavat kieltää läppärit Euroopasta tulevilta lentomatkustajilta

Läppärit pitäisi laittaa ruumaan, mutta itse asiassa se vain heikentäisi lentoturvallisuutta, arvioi Trafin ilmailujohtaja.

Ulkomaat
Matkustaja järjestelee matkatavaroitaan.
Matkustaja järjesteli matkatavaroitaan turvatarkastukseen menoa Istanbulin Ataturk-lentokentällä.Sedat Suna / EPA

USA:n liikenteen turvavirasto TSA suunnittelee kieltoa matkapuhelinta suuremmille laitteille lentokoneen matkustamossa Euroopasta tuleville lennoille. Kielto koskisi muun muassa kannettavia tietokoneita ja tabletteja.

Eurooppalaiset ilmailun turvallisuusviranomaiset sekä lentoyhtiöt ovat pudota tuoleiltaan.

– Kiusallista tässä on se, että he toteuttavat tätä prosessia aivan yksipuolisesti, sanoo ilmailujohtaja Pekka Henttu Trafista.

Hentun mukaan kyse on erittäin poikkeuksellisesta toimintatavasta, sillä tähän saakka asioita on hoidettu amerikkalaisten kanssa yhdessä eri tasoilla.

Esimerkiksi turvatiedon jakamiseen EU:lla ja Yhdysvalloilla on voimassaoleva sopimus. Sekään ei tunnu nyt paljoa painavan.

– Yhdysvallat ei ole kertonut EU:lle, mikä on tämän ratkaisun taustalla oleva todellinen uhkakuva, Henttu ihmettelee.

Taustalla pelko läppäripommista?

Kiellon taustalla lienee amerikkalaisten pelko siitä, että terroristien kyky rakentaa ja sijoittaa räjähteitä elektronisiin laitteisiin, esimerkiksi läppäriin, on kehittynyt. Yhdysvallat otti jo maaliskuussa käyttöön vastaavan kiellon kymmenellä eri kentällä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

EU:ssa turvallisuuden katsotaan olevan eri tasolla.

– Jo tälläkin hetkellä räjähteiden löytämistä koskevat menettelyt ja turvaohjeet ovat korkealla tasolla.

Kaiken lisäksi maailmanlaajuisesti litium-akut, joita läppäreissä ja tableteissa käytetään, on jo määritelty vaarallisiksi ylikuumenemisen riskin vuoksi. Jos kaikki laitteet viedään ruumaan, turvallisuusriski moninkertaistuu ja riskitilanteen hallinta rahtitilassa on vaikeampaa kuin matkustamossa, Henttu perustelee.

Amerikkalaisten suunnitelma siis – päinvastoin kuin tavoitellaan – heikentäisi lentoturvallisuutta.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto kehittelee parhaillaan menettelyjä, joilla litium-akkuihin liittyvää paloriskiä ruumassa voitaisiin hallita.

Läppärikielto voi tulla voimaan nopeastikin

Kielto ei kuitenkaan koskisi esimerkiksi Yhdysvaltojen sisäisiä lentoja, mikä herättää kysymyksen siitä, miksi eurooppalainen läppäri on vaarallisempi kuin amerikkalainen.

Kun Euroopan turvallisuusviranomaiset esittivät kantanaan, että nykymenetelmin on lentoturvallisuuden kannalta vaarallisempaa laittaa läppäreiden kaltaiset laitteet ruumaan kuin matkustamoon, olivat kaikki muut yhtä mieltä, paitsi Britannia, joka on myötäillyt Yhdysvaltoja.

Kauppapoliittisesta näkökulmasta katsottuna amerikkalaiselle liikemiehelle tai -naiselle voisi olla eduksi, jos hän voisi käyttää lentomatkansa työskentelyyn läppärillä, mutta eurooppalainen kilpailija ei.

Asiaan on yritetty vaikuttaa viranomaistasolla ja tänään perjantaina pidetään myös ministeritason puhelinkokous, johon osallistuvat EU-maista Ranska, Britannia, Saksa ja Espanja.

Samaan aikaan valmistaudutaan siihen, että rajoitus astuu voimaan nopeallakin aikataululla.

Finnair odottaa viranomaisohjeistusta

Finnairilta kerrotaan, että yhtiö on odottavalla kannalla tällä hetkellä. Tämä tarkoittaa sitä, että muutoksia ei ole tiedossa, mutta tilanne muuttuu, mikäli viranomaiset muuttavat määräyksiä.

– Myöskään Samsungin puhelinmallista ei ole enää kuuluteltu lennoilla, sanoo Manti Väätäinen-Pereira Finnairin viestinnästä.

Samsungin Galaxy Note 7 oli lentoyhtiöiden kieltolistalla pitkään puhelimen litium-akussa esiintyneen räjähdysvaaran vuoksi. Puhelinmallia ei hyväksytty edes lentorahdiksi.

Kuluttajaa kiellot ja rajoitukset helposti hämmentävät. Miksi esimerkiksi Samsungin puhelin on yhtäkkiä vähemmän vaarallinen kuin aiemmin? Kaikki kyseisen puhelimen omistajat tuskin ovat vaihtaneet akkunsa turvallisempiin versioihin.

Jatkuvasti lisääntyviin lentorajoituksiin sisältyy muitakin kysymyksiä, kuten vaikka juuri akkujen suhteen. Esimerkiksi halpisakkuja ei saisi lentokoneisiin tuoda lainkaan. On hyvin oletettavaa, että tällaisia akkuja liikkuu lentokoneissa kuitenkin valtavat määrät, koska moni kuluttaja suosii niitä edullisuutensa vuoksi.

Käytännössä sen tarkistaminen, millaista akkua kukakin matkustaja kännykässään kuluttaa, on mahdotonta valvoa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP