1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kevätsää

Ei ehkä tunnu siltä, mutta juuri nyt on maailmanlaajuisesti tavallista lämpimämpää

Suomen kylmän sään syyllinen on pohjoisessa oleva laaja korkeapaine. Arktiksen sulaminen voi kuitenkin lisätä kylmää ilmaa tuovia pohjoistuulia.

kevätsää
Lunta ja kirjoitus auton tuulilasissa
Kati Siponmaa / Yle

Sää on ollut viime päivinä poikkeuksellisen kylmää. Kun auton ikkunaa saa raapata puhtaaksi toukokuussa ja yöpakkasia on ollut Kuopionkin leveysasteilla koko viikon ajan, alkaa moni manata että ilmastonmuutoksesta puhuminen on täyttä puppua.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan kuitenkin, että kyseessä on ohimenevä sääilmiö, ei ilmaston viilenemisestä kertova signaali.

– Itse asiassa maailmanlaajuisesti on tällä hetkellä tavallista lämpimämpää. Torstaina pohjoisen pallonpuoliskon keskilämpötila oli noin 0,6 astetta korkeampi kuin viime vuosikymmeninä keskimäärin toukokuun alussa, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Timo Vihva.

Kun tuulet kiertävät Arktiksella olevaa laajaa korkeapaineen aluetta, toiselle alueelle tulee lämpimämpää ja toiselle alueelle kylmempää ilmaa. Samaan aikaan kun Suomessa kärvistellään kylmässä kevätsäässä, erityisen lämmintä on ollut Pohjois-Kanadassa, Yhdysvaltojen länsirannikolla sekä Keski- ja Itä-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa.

Vihvan mukaan kylmän ilman on tuonut meille korkeapaine, joka aiheuttaa kylmän pohjoisen ilmavirtauksen.

– Pohjoisenpuoleiset tuulet ovat vallinneet pitkään, koska laaja-alaisen korkeapaineen keskus on nyt Grönlannin luoteispuolella. Tuuli kiertää korkeapainetta myötäpäivään, kuten aina.

Arktiksen lämpeneminen voi lisätä ääri-ilmiöitä

Myös Arktiksella eli pohjoisnapa-alueella on ollut tänä keväänä tavallista lämpimämpää. Se näkyy muun muassa siinä, että merijäätä oli huhtikuussa tavanomaista vähemmän.

Suomeen kylmää ilmaa syöttävän korkeapaineen syntyä suosii se, että maapalloa kiertävät länsituulet ovat heikkoja. Niitä taas heikentää Arktiksen eli pohjoisnapa-alueen lämpeneminen. Tällöin voi esiintyä pitkään jatkuvia pohjois- tai etelätuulia, jotka aiheuttavat äärimmäisiä sääilmiöitä.

Arktiksen on todettu lämpenevän nopeammin kuin keskileveysasteet, mikä tuo enemmän mahdollisuuksia pohjois-etelätuulille sen sijaan että vallalla olisivat voimakkaammat länsivirtaukset.

Lue seuraavaksi