Poliisin tilastot sen kertovat: Rautatientorin mielenosoitusleirit eivät ole muuttaneet alueen turvallisuutta

Rautatientorilla on ollut helmi-toukokuussa tänä ja viime vuonna lähes yhtä paljon poliisitehtäviä.

Rautatientori
Suomi Ensin -yhdistyksen mielenosoitusteltta Rautatientorilla helmikuussa.
Suomi Ensin -yhdistyksen mielenosoitusteltta Rautatientorilla helmikuussa. Yle

Helsingin Rautatietorin kuukausia jatkuneet mielenosoitusleirit eivät ole aiheuttaneet tilastollista muutosta alueen turvallisuudessa, kertoo poliisi.

Helsingin poliisilaitos teki Yle Uutisten pyynnöstä tilastoanalyysin Rautatientorin alueelle ajanjaksolta, jolloin mielenosoitusleirit ovat olleet torilla, noin helmikuun 2017 puolivälistä toukokuuhun (17.2.–9.5.2017) sekä vastaavan analyysin samalta aikaväliltä viime vuonna.

Tilaston mukaan Rautatientorilla oli poliisitehtäviä tänä vuonna 72 ja viime vuonna 70. Rikosilmoituksiin kirjattuja rikoksia oli tänä vuonna 46 ja viime vuonna 49. Molemmat erot mahtuvat poliisin mukaan normaaliin kausivaihteluun. Lisäksi suurinta osaa poliisitehtävistä ja rikosilmoituksista ei voida katsoa mielenosoitusleireihin liittyviksi.

Leireihin liittyi neljä pahoinpitelyä, yksi pahoinpitelyn yritys ja yksi lievä pahoinpitely sekä yksi järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen. Poliisi tutkii myös yhtä tuhotyötä, jossa ulkopuolisen henkilön epäillään yrittäneen polttaa turvapaikanhakijoiden teltta.

Poliisi myös kertoo, että tilanteet ovat pääsääntöisesti olleet sellaisia, että ulkopuolinen on tullut jompaankumpaan leiriin ja aiheuttanut ongelmia.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ja maahanmuuttoa vastustavat ihmiset ovat osoittaneet mieltään Rautatientorilla helmikuusta saakka.

Rautatientorilla ihmisiä.
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiri Rautatientorilla.Henrietta Hassinen / Yle