Maailmalla varoitetaan sushin lisäävän loistartuntoja – Suomessa ei vaaraa

Erikoistutkija Perttu Koski Evirasta pitää sushin syöntiä Suomessa turvallisena.

Ruoan turvallisuus
Sushia
AOP

Lääkärit varoittavat, että sushin yleistymisellä länsimaisissa ruokapöydissä voi olla yhteys loisten aiheuttamien infektioiden lisääntymiseen. The British Medical Journalissa (siirryt toiseen palveluun) kuvaillaan tapausta, jossa 32-vuotiaan lissabonilaisen miehen vatsasta löytyi loisen toukkia.

Miehellä oli ollut vastakipuja ja kuumetta viikon ajan. Lisäksi hän oli oksennellut, ja verikokeet osoittivat kohonneita tulehdusarvoja. Lääkärit alkoivat epäillä loistartuntaa, kun mies kertoi syöneensä sushia.

Anisakis on kaloissa loisiva sukkulamato. Sukkulamadon saastuttaman raa'an kalan syöminen voi aiheuttaa anisakiasis-sairauden. Siinä loinen tarttuu mahan tai suolen limakalvoon.

Loinen tunkeutuneena mahalaukun limakalvoon.
Lissabonilaisen miehen vatsasta löytyi madonkaltainan loinen.The British Medical Journal case reports

Lissabonilaismiehelle tehtiin tähystystutkimus, jossa hänen vatsastaan löydettiin madonnäköisiä loisia. Ne olivat kiinnittyneet tiukasti miehen tulehtuneeseen ja turvonneseeen suoleen. Loiset poistettiin, ja mies parani välittömästi.

Lääkärien mukaan anisakias-sairaus on yleisintä Japanissa, mutta se on alkanut lisääntyä myös länsimaissa. Lääkärit varoittavatkin, että raa'asta ja alikypsennetystä kalasta voi saada parasiitteja.

Suomessa sushi on turvallista

Erikoistutkija Perttu Koski Evirasta kertoo, ettei hänen tiedossaan ole yhtään anisakis-tartuntaa Suomessa. Hän pitää sushin syöntiä Suomessa turvallisena.

– Sukkulamadot aiheuttavat tartuntoja maissa, joissa syödään merikalaa raakana, eli Japanissa ja Euroopassa Espanjassa ja Hollannissa. Anisakis-madot ovat hyvin, hyvin harvinaisia Suomen vesistöistä kalastetussa kalassa.

Sushiin käytettävä villikala pitää pakastaa, Koski huomauttaa. Sitä pidetään 20 asteen pakkasessa vähintään 24 tuntia. Kasvatetussa kalassa loistartuntojen vaaraa ei ole.

– Norjan lohi, suomalainen kirjolohi ja kasvatettu siika ovat turvallisia syödä vaikka raakanakin, vakuuttaa erikoistutkija Perttu Koski Evirasta.