Suosittu Norppalive pääsi teknisistä murheista - Pullervo voi köllähtää kivelle milloin tahansa

Saimaannorpan edesottamuksia seuraava Norppalive-palvelu on toista kesää kaikkien nähtävillä. Alkuvaiheen tekniset ongelmat saatiin selätettyä perjantaina aamupäivällä.

saimaannorppa
Saimaannorppa, mustavalkoinen
Jouni Koskela

Maailman luonnonsäätiön WWF:n Suomen osasto avasi vuosi sitten keväällä norppien elämää tallentavan kameran (siirryt toiseen palveluun) luodolle, jossa norpan arveltiin köllivän karvanvaihtoaikaan jäiden lähdettyä.

Itä-Suomen yliopiston ja kuvaaja Juha Taskisen avulla valittu paikka osoittautui täysosumaksi. Alun hiljaiselon jälkeen norppa asettautui kameran eteen tuntikausiksi. Lopulta parhaiten kivellä viihtyi urosnorppa, joka ristittiin yleisöäänestyksen pohjalta Pullervoksi.

Tälle keväälle kamera asennettiin samalle luodolle, mutta hieman eri kuvakulmasta. Keskiviikkona avattu palvelu veti välittömästi paljon käyttäjiä. Osa käyttäjistä jäi Norppalivestä rannalle, sillä sivu ei suostunut avautumaan esimerkiksi android-pohjaisissa laitteissa.

Syy tekniseen häiriötilaan löytyi, mutta ratkaisu vei tovin aikaa. Ensimmäisen vuorokauden aikana rikkoutui silti 100 000 vierailijan raja.

– Kyse oli siitä, että meidän nettisivulla on siirrytty käyttämään suojattua liikennettä. Tämä toi uuden tilanteen, jonka ratkaiseminen vaatii aikaa. Viime keväänä ei suojattua liikennettä vielä ollut. Nyt palvelun pitäisi toimia kaikille, WWF:n tiedottaja Joonas Fritze kertoo.

Väliaikaisessa motissa olleita lohduttaa kuitenkin tieto siitä, että norpat ovat toistaiseksi karttaneet live-kiveä. Syyt ovat ymmärrettäviä. Pullervo ja sen lajitoverit viihtyvät parhaiten jäällä, josta ne siirtyvät rantakiville viimeistenkin jäisten leposijojen sulaessa.

– Jäitä on yhä joissakin lahden poukamissa, joten norpat lekottelevat vielä siellä. Kun jäät lähtevät ja norpat lähtevät etsimään rantakiviä, tiedämme ja näemme, jos norppa valitsee sen rantakiven, jossa meillä on kamera. Paikka on lupaava, mutta se on luonto, joka on tuottaja meidän tapauksessa, Joona Fritze kuvailee.

Kamerakuvaa kiveltä on tarkoitus välittää kesäkuun alkupäiviin saakka.