Hyppää sisältöön

Terveysside on tuliainen sodasta – tiesitkö nämä kymmenen asiaa kuukautisista?

Vaikka kuukautiset ovat arkinen asia, niihin liittyy paljon vääriä luuloja, joutavaa noloutta ja vaikenemista. Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon tuoreesta tietokirjasta NE -Kuukautiskirja löytyy yllättävää tietoa asiasta.

Kuva: Anne Rahjola / Yle

1.Televisiossa kuukautisveri on sinistä nestettä

Terveyssiteen tai tamponin sai näyttää Suomessa tv-mainoksessa vasta vuonna 1992. Kuukautissuojamainoksissa veri oli systemaattisesti sinistä vielä 2010-luvulla.

Perhe television äärellä 1950-luvulla. Kuva: Yle

2. "Kasvitkin kuolevat kuukautisten takia"

Vielä 1920-luvulla tiedemiehet esittivät teorian, jonka mukaan menstruoivat naiset erittävät menotoksiineja, jotka tappavat kasveja. Kuukautisten aikaan viljelmien kastelusta huolehtivat monessa perheessä miehet.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

3. Tehdastekoiset kuukautissuojat yleistyivät sotien jälkeen

Ennen sotia Suomessa vain rikkaimmat pystyivät hankkimaan tehdasvalmisteisia kuukautissuojia. Muut tekivät ne itse esimerkiksi neulomalla. Kotitekoisia siteitä kutsuttiin muun muassa imuliinoiksi, toptyykeiksi, linnunkiikuiksi ja kallen kaluiksi.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

4.Kuukautiset tulevat kalliiksi

Suomessa kuukautissuojista maksetaan 24 prosentin arvonlisävero. Esimerkiksi lääkkeiden arvonlisävero on 10 prosenttia, ruuan 14

.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

5.Tamponin keksivät muinaiset egyptiläiset

Muinaisessa Egyptissä oli käytössä tamponin esiaste. Se oli Niilin vedessä pehmitetty papyrusrulla.

Palanen vanhaa papyrysta. Kuva: Karen L. King

6.Kuukautiset voivat estää hyvän koulutuksen

Kehitysmaissa tytöt saattavat joutua olemaan pois koulusta jopa viidenneksen koulupäivistä kuukautisten takia. Kuukautissuojia ei ole varaa ostaa, niitä ei ole saatavilla muista syistä, eikä kouluissa ole kelvollisia saniteettitiloja. Plan International on kampanjoinut kuukautisiin liittyvän häpeän murtamiseksi ja tiedon lisäämiseksi. Järjestö on myös kouluttanut yhteisöjä valmistamaan ja myymään pestäviä kestokuukautissuojia.

Kuva: Plan International

7. Sota toi markkinoille terveyssiteen

Ranskalaiset sairaanhoitajat keksivät ensimmäisessä maailmansodassa sotilassairaaloissa, että haavan sitomiseen tarkoitetut selluloosasiteet sopivat kuukautissuojiksi. Sitä ennen kuukautisveri sai enimmäkseen valua vaatteisiin tai housuihin tungettuihin riepuihin.

Saksalaisia sotilaita vuonna 1914. Kuvauspaikka tuntematon. Kuva: Suomen kansallismuseo

8. Kuukautisveressä on kantasoluja

Tutkijat selvittävät, voisiko kuukautisverestä löytyviä kantasoluja hyödyntää sydänpotilaiden hoidossa.

Kuva: Antti Eintola / Yle

9. Juupajokelainen kuukuppi jyllää kansainvälisillä markkinoilla

Euroopan markkinoiden myydyin kuukuppimerkki on suomalainen innovaatio, jolla pyyhkii hyvin myös muilla mantereilla. Lunetten perustaja Heli Kurjanen käynnisti yrityksensä naisyrittäjälainan avulla. Kurjasen mielestä kaikissa markkinoiden kuukupeissa oli jotain vikaa, ja päätti tehdä itse paremman.

Suomalaisen Lunetten kuukupit menestyvät maailmanmarkkinoilla. Kuva: Lunette

10. Menopaussia odotellessa

Naisella on elämänsä aikana keskimäärin runsaat 400 kuukautiset. Joidenkin arvioiden mukaan normaali vuodon määrä on pari-kolme ruokalusikallista yksien kuukautisten aikana.

Kuva: AOP