Kokenut BASE-hyppääjä haluaa ravistella lajiin liittyviä ennakkoluuloja: "Emme janoa vaarantunnetta"

Lajin harrastaja Markus Saari haluaa korostaa, että hyppääminen on vastuullisten harrastus. BASE-hyppääjät pääsivät hyppäämään turvallisesti Lahden radiomastosta.

extreme-urheilu
BASE-hyppääjä Markus Saari
Markus Saaren aurinkolaseissa kiiltää radiomastot.Orna Ben Lulu / Yle

Kymmenisen kummastelijaa seisoo Lahden radiomaston katveessa. Tarkoitus on kavuta 120 metrin korkeuteen viikonlopun aikana, mutta sää näyttää huonolta. Tuuli ulvoo väärästä suunnasta.

– On tarkkaa mihin suuntaan tuulee, jotta laskeutuminen tapahtuu oikeaan paikkaan, kommentoi Markus Saari siristäen kiiltävien aurinkolasiensa takaa.

Unelma täyttyi lauantaina 13. toukokuuta. BASE-hyppääjät pääsivät ponnistamaan punavalkoisesta mastosta moneenkin otteeseen.

Saarelle hypyt olivat hyppyjä muiden joukossa. Hän on hypännyt yli 1700 BASE-hyppyä ja 1500 laskuvarjohyppyä.

– Se, mikä saa minut hyppäämään uudestaan ja uudestaan on vapaudentunne. Hypätessäni olen puhtaasti vastuussa omasta tekemisestäni ja omista päätöksistäni. Myös lentämisen tunne on syy hyppäämiseen.

BASE-hyppääminen perinteistä rauhallisempaa

Saari aloitti perinteisen laskuvarjohyppäämisen armeijassa laskuvarjojääkärikoulutuksessa. Lapsuudessa ei hyppääminen kiinnostanut, vaan kiinnostus kasvoi vasta itse lajia kokeilemalla. Noin 600 laskuvarjohypyn jälkeen oli aika testata, miltä vapaapudotus lyhyemmästä matkassa tuntuu.

– Matkustimme muutaman kaverin kanssa Norjaan, jossa hyppäsimme ala 800 metrin korkuisesta kallion seinämästä. Ensimmäistä hyppyä edelsi parin tunnin vaellus, jolloin kävin läpi tulevaa tapahtumaa. Itse hypyn aikana mielessä ei pyörinyt mitään.

Ensimmäiset suomalaiset BASE-hypyt suoritettiin 80-luvulla, jolloin lajin pioneerit kävivät hyppäämässä Saaren tavoin Norjassa. Saari ja hänen ikäpolvensa hyppääjät tekivät lajista harrastuksen 2000-luvun alussa.

– Useimmiten laskuvarjohyppääjät tekevät muutaman sata BASE-hyppyä ja sitten siirtyvät tekemään muuta. Harrastus on aikaa vievää hommaa.

Lajinharrastajat näyttäytyvät vastuuntunnottomina henkilöinä, jotka leikkivät kuolemalla

Markus Saari

BASE-hyppääminen eroaa laskuvarjohyppäämisestä huomattavasti. Perinteisessä varjossa löytyy normaalin varjon lisäksi varavarjo, kun taas BASE-varjosta ei sellaista löydy. BASE-laskuvarjon pääominaisuus on nopea avautuminen. Varjo laskeutuu myös perinteistä hitaammin, jotta laskeutuminen voitaisiin tehdä mahdollisimman tarkkaan paikkaan.

Saari kuvailee laskuvarjohyppäämistä suorituskeskeiseksi lajiksi. Hänelle BASE-hyppääminen on taas rauhallisempi tapa nauttia elämästä.

– BASE-hyppääminen on minulle elämyksellistä toimintaa. Harrastukseni kautta matkustelen paljon ja pääsen näkemään hienoja paikkoja. Tärkeä puoli hyppäämisessä on luonnossa oleilu. Vuorilla liikkuminen on merkittävä osa harrastuksen kokonaisuutta.

BASE-hyppääjät
BASE-hyppääjät suunnittelemassa viikonlopun hyppyjään. Orna Ben Lulu / Yle Lahti

Riskit pyritään minimoimaan

14 vuotta lajia harrastanut Saari kuvailee median antaneen vääränlaisen kuvan BASE-hyppäämisestä.

– Media antaa monesti lajista kuvan, jossa hyppääminen kuvaillaan rämäpäiseksi ja harkitsemattomaksi lajiksi. Lajinharrastajat näyttäytyvät vastuuntunnottomina henkilöinä, jotka leikkivät kuolemalla.

Saari kertoo nauttivansa onnistumisen tunteesta, joka syntyy turvallisen hypyn suunnittelusta.

– Toivon mielikuvan lajistamme muuttuvan, koska tuntemani harrastajat eivät ole vastuuntunnottomia. Pohdimme hyvin paljon riskejä ja yritämme minimoida ne. Kukaan tuntemani hyppääjä ei halua kuolla tai vahingoittaa itseään. Emme janoa vaarantunnetta.

Ihmisten suhtautuminen elämään tuntuu myös muuttuneen. Haemme elämyksiä urheilun ja matkustelun kautta

Markus Saari

Laji laillistettiin vuonna 2010, jota ennen laskuvarjohyppääminen kiinteältä alustalta oli kielletty. Lailliseen hyppyyn tarvitaan nykyisinkin kiinteistön omistajan lupa.

BASE-hyppäämisestä maalattu negatiivinen kuva ei ole kuitenkaan vaikuttanut lajin suosioon. Harrastajien määrä on Saaren mukaan kymmenessä vuodessa kasvanut.

– Ihmiset löytävät lajin pariin internetin ja muiden extreme-urheilulajien kautta. Ihmisten suhtautuminen elämään tuntuu myös muuttuneen. Haemme elämyksiä urheilun ja matkustelun kautta. Hyppyharrastukset pystyvät ruokkia tätä nälkää.