Koe uusi yle.fi

Lahja Lehtola vastaanottaa Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein

Inarilainen Lahja Lehtola vastaanottaa Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana.

Sápmi
Lahja Lehtola.
Lahja Lehtola.Mikkal Morottaja / Yle

Lahja Lehtola vastaanottaa tänään sunnuntaina Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana.

Lehtolalla on viisi lasta. Hän on tehnyt töitä lastenhoitajana ja hänellä on ollut kotonaan myös sijaislapsia.

– No ne ovat ollut yhtä aikaakin omat ja hoitolapset, että ensimmäinen hoitolapsi kun tuli, niin tämä talokin, ei ollut lattioita tuosta keittiöstä etteenkäsin ja täällä oli lastulevyt.

Lehtola oli kaksi vuotta yksityisenä hoitajana kaksi vuotta, jonka jälkeen Inarin kunta palkkasi hänet kunnalliseksi perhepäivähoitajaksi.

Vuosi oli 1982, kun ensimmäiset sijaislapset tulivat Lehtolalle. Silloin nuorimmainen lapsi oli vielä kotona.

– Sisarukset sijoitettiin Partakosta. Toinen oli alle neljävuotias tyvär ja toinen oli 11-vuotias vai oliko se 9-vuotias, Lehtola muistelee.

Lellii lastenlapsiaan

Lahja Lehtolalla on jo yhteensä 11 lastenlasta, jotka ovat hänen lellikkejään. Lehtolan mielestä parasta mummoudessa on se, kun kasvatusvastuu lapsista ei ole hänellä.

– En minä tartte kantaa vastuuta. Niistä kantaa omat vanhemmat, minä saan vaikka lelliä vähän niitä, naurahtaa Lehtola.

Hänellä on tapana leipoa ja sallia lasten herkutella – niin lapsia lellitään mummolassa.

– Leivon pullaa ja vien pakasteeseen – ja sieltä ne katoaa. Pojanpoikakin tulee ja kysyy, että "Mummo onko pullaa? Onko kinuski pullaa?" On. Se tietää. Hän menee pakastearkulle ja hakkee, käyttää mikrossa ja syö. Eikä siitä laskua pidetä, että kuinka monta on syönyt, kertoo Lehtola.

Lapsenlapset ovat aina tervetulleita mummolaan Kaamaseen.

– Silloin, kun yksi lapsenlapsista sanoo, että minä en lähe hoitoon, minä menen Kaamaseen. Silloin se tulee Kaamaseen meijän tykö ja menee tuonne meijän matkassa poroja ruokkimaan. Se vajaa 4-vuotias poika. Nyt on pari kertaa ollu, että hän on päättäny, tulevansa mummolaan. Niin velikin on sanonu, että se on epäreilua, kun toinen menee ja sitten se tulee sekin. Koulu kuulemma saa jäädä siltä päivältä.

Lehtolalla on yksi neuvo nuorille jotka suunnittelevat oman perheen perustamista.

– Ensin kasvaisivat aikaihmisiksi ennen, ku alkavat perustamaan perhettä, siinä on neuvoa aivan nokko, sanoo Lehtola.

Meinasi vahingossa polttaa kirjeen jossa tieto mitalin saamisesta tuli

Muutama viikko sitten Lehtola sai tietää saavansa Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin. Aluksi hän meinasi vahingossa polttaa kirjeen, jossa tieto mitalista tuli.

– Se tuli se kirje ja katoin mikähän mainos. Mitä ne taas kyselee, joku semmonen kyselylappu. Mietin, että vienkö pannu-uuniin suoraan, mutta sitten aukaisin kumminkin sen. Sitten Sakari (Lehtolan mies) tuli tuolta ulkoa jonku ajan päästä ja minä sanoin, että nyt sulle tuli se puvunosto, lähetäänkö Helsinkiin?. Siihen vastas, että ”Sitte mennään”, Lehtola kertoo naurahtaen.

Lahja Lehtola vastaanottaa äitienpäivän kunniaksi yhdessä 33 äidin kanssa Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin Tasavallan Presidentiltä.