Hyppää sisältöön

Operaattorin vitkuttelu riitti, Rovaniemi rakentaa itse valokuituverkon asukkailleen

Muutaman vuoden sisällä nopean valokuituyhteyden saa myös kaikilla vanhoilla asuinalueilla, kun tähän mennessä kuituyhteys on ollut tarjolla vain uusille tonteille.

Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemellä kyllästyttiin viime vuonna lopullisesti TeliaSoneran nihkeyteen rakentaa kaupunkiin kattavaa valokuituverkkoa. Uusille asuinalueille kuitua oli kyllä tarjolla, mutta muualle ei tätä kaikista luotettavinta ja nopeinta verkkoyhteyttä saanut vaikka minkä olisi tehnyt.

Rovaniemellä kävi neuvottelemassa yhteistyöstä kuiturakentamisessa silloisen Telia Soneran korkeaa johtoakin, mutta asia ei edennyt eteistä edemmäs.

Ja muita operaattoreita Rovaniemi kiinnosti vieläkin vähemmän.

Mutta kohta kuituyhteyksiä saa.  Kaupungin konserni Napapiirin energia ja vesi perusti vuosi sitten oman valokuituyhtiön, joka sai tehtäväksi tarttua toimeen.

– Meillä on tehty ratkaisu, että verkkoa pyritään rakentamaan joka paikkaan mahdollisimman laajasti ja tarkoitus on rakentaa verkkoa myös vanhoille alueille, Napapiirin kuituverkot osakeyhtiön toimitusjohtaja Jukka Rinne sanoo.

Valon aika koittaa koko kaupungissa seitsemän vuoden sisällä

Parhaillaan Rovaniemen kaupunki rakentaa omakotialueen yhdyskuntarakenteita Länsikankaalla vajaalle sadalle omakotitontille. Alueelle tehdään samaa vauhtia joka tontille ulottuva valokuituverkko.

Ja mikä parasta, kuituyhteyden saa tämän vuoden aikana vanhoista asuinalueista muun muassa Vennivaaran omakotialueella, Sahanperällä, Lapinrinteellä, Rakkatien ympäristössä ja Korkalovaaran laella. Valokuitua on 2017 luvassa myös Teerikadun ympäristöön, osalle Etelärinnettä ja Santamäkeä sekä Ala-Korkaloon.

– Periaatteessa koko kaupungin osalta verkko on valmis aikataululla 6-7 vuotta, Napapiirin kuituverkot osakeyhtiön toimitusjohtaja Jukka Rinne sanoo.

– Totta kai kysyntähän viime kädessä ratkaisee, minne verkko rakentuu, mutta kyllä suunnitelmia ollaan tehty ihan koko alueelle käsittäen sekä keskusta-alueet että haja-asutusalueet.

Liiketoimintaa, ei hyväntekeväisyyttä

Napapiirin kuituverkot oy tulee tarjoamaan valokuituyhteyttä selvästi halvemmalla kuin mitä Rovaniemellä sellaisesta on tähän asti joutunut maksamaan. Millään verorahoilla ja tukieuroilla hintoja ei kuitenkaan tulle polkemaan. Bisnes se on kaupunginkin bisnes.

– Kyllä me on tietysti lähdetty omassa hinnoittelussa siitä, että pyritään kustannukset huomioimaan mutta markkinatilanne myös, Napapiirin kuituverkot osakeyhtiön toimitusjohtaja Jukka Rinne sanoo.

– Meillä on aika hyvä käsitys siitä, millä hintatasolla valokuituliittymä menee kaupaksi niin Lapissa kuin koko Suomessakin, ja sen perusteella me on tehty oma hinnoittelumme.

kartassa näkyvät alueet, joilla kaupungin rakentama valokuituyhteys on saatavilla jo tämän vuoden aikana Kuva: Napapiirin kuituverkot Oy