1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seitsenlapsinen irakilaisperhe vapautui Konnunsuon säilöstä – “Ei alun perinkään mennyt Suomen sitoumusten mukaisesti”

Perheen lakimies pitää perheen seitsemän lapsen asemaa painavana syynä vapauttamispäätöksen taustalla. Perhe oli säilössä yli neljä viikkoa.

A-studio: Toteutuuko lapsen etu säilöönotossa?
A-studio: Toteutuuko lapsen etu säilöönotossa?

Lappeenrannassa Konnunsuon säilöönottoyksikössä yli kuukauden säilössä ollut seitsenlapsinen irakilaisperhe on päästetty vapaaksi. Perheen avustaja Saga Nyrén kertoo perheen olevan päätöksestä helpottunut.

– Perhe on sekaisin onnesta. He eivät vielä täysin tiedä vapautumiseensa johtaneita käänteitä. He olivat vain tänään saaneet tiedon, että pääsevät vapaaksi, Nyrén kertoo.

Nyrénin mukaan perhe palaa nyt vastaanottokeskukseen Turun seudulle odottamaan uuden turvapaikkahakemuksensa käsittelyä. A-studio kävi tapaamassa perhettä Konnunsuon säilössä 14. ja 29. huhtikuuta ja kertoi tapauksesta lähetyksessään 2. toukokuuta.

“Ei mennyt taiteen sääntöjen mukaan”

Perheen lakimies Jukka Autio uskoo, että lasten asema on ollut merkittävässä roolissa vapauttamispäätöksen syntymisessä.

– Alun perinkään päätös ei ehkä ollut kaikkien taiteen sääntöjen mukainen Suomen kansainvälisten sitoumuksien kannalta, Autio muotoilee.

Suomen osalta lapsiperheiden säilöönottoja ei ole käsitelty kansainvälisissä ihmisoikeuselimissä. Vuonna 2012 Ranska sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tuomion hyvin läheisesti irakilaisperheen tapausta muistuttavasta säilöönotosta, jossa lapsiperhettä pidettiin kaksi viikkoa nimenomaisesti perheille räätälöidyssä säilössä. Tuomioistuin viittasi tuomiossaan muun muassa ihmisoikeussopimuksen kidutuksenvastaiseen pykälään. 

Aution mukaan päätöstä olisi voitu alkujaan harkita myös toisin.

– Kuinka todennäköistä on, että seitsenlapsinen perhe pystyy kovin tehokkaasti viranomaisia pakoilemaan? hän ihmettelee.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tyytyväinen

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on kritisoinut voimakkaasti lasten säilöönottoja. Valtuutettu Kirsi Pimiä kertoo olevansa tyytyväinen ratkaisuun.

– Se, että lapsia ja lapsiperheitä pidetään ylipäänsä säilössä, on vastoin kansainvälisiä suosituksia eikä ole varmastikaan lapsen edun mukaista, Pimiä sanoo.

– Meidän pitäisi kehittää vaihtoehtoisia muotoja näihin tilanteisiin. Lapsia ei säilöön pidä ottaa, ja tässä tapauksessa tämä kestikin kohtuuttoman kauan, hän jatkaa.

Pimiä kertoo, että hänen toimistonsa on myös käynyt keskusteluja perheen avustajien kanssa.

Huhuja ja faktoja

Lapsiperheiden kohtelu turvapaikan hakuprosesseissa nousi esiin huhtikuun alussa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestettiin parinsadan ihmisen mielenosoitus. Mielenosoittajien yhtenä vaikuttimena oli huhu, että 3. huhtikuuta Afganistanin palautuslennolla olisi ollut lapsiperhe, jonka äiti oli lisäksi viimeisillään raskaana.

Poliisi vahvisti, että perhe oli edeltävänä viikonloppuna säilöönotettuna, eikä heitä lopulta voitu laittaa lennolle. Poliisi myös myönsi (siirryt toiseen palveluun), että sille oli tapahtunut virhe, kun se oli ottanut perheen säilöön ennen käännytyksen lainvoimaisuutta. Tapaus kirvoitti kiivaita kannanottoja julkisuudessa.

Korjaus 16.5.2017 kello 16:37: Perheen asianajaja korjattu perheen lakimieheksi.