1. yle.fi
  2. Uutiset

Sortumisvaarassa olevan talon tilanne vakaa – osa evakuoiduista pääsi kotiin

Seinäjoella sortumisvaarassa olevan Vaasantalon käyttökieltoaluetta on pienennetty puoleen entisestä. Kaksi yritystä ja yhden huoneiston asukkaat pääsivät jo palaamaan taloon.

Rakentaminen & kiinteistöt
Vaasantalo on yksi Seinäjoen Vekseliaukion säilytettävistä taloista.
Vaasantalo on yksi Seinäjoen Vekseliaukion säilytettävistä taloista. Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoella toisesta siivestään painuneen Vaasantalon käyttökieltoalue yllättäen pienenee. Kaksi yritystä eli Juurella-ravintola ja tilintarkastustoimisto KPMG voivat palata toimitiloihinsa. Samoin yhden huoneiston evakuoidut asukkaat.

Tiloja on päätetty ottaa takaisin käyttöön eilen tehtyjen maapohjaa tukevien ponttien tuennan ja suunnittelutoimisto Rambollin tutkimusten perusteella.

– Siellä oli tänään Ramboll Finland Oy:n rakennustarkastaja, joka totesi, että käyttökielto koskee nyt vain A-rappua eli B-rapun yritykset ja asukkaat pääsivät muuttamaan takaisin, selvittää Vaasantalon isännöitsijä Pirjo Kulmakorpi.

– Tässä laitettiin vauhtia toimiin, koska talon tilanne saatiin vakautumaan. Vuorokauteen rakennus ei ole liikkunut mihinkään, Kulmakorpi jatkaa.

"Kotiin on kiva palata"

Vaikka Vaasantalo on edelleen osittain sortumavaarassa, käyttökieltoalueiden purku otettiin ilolla vastaan.

– Asukkaat olivat tosi onnellisia ja ymmärrrän, että kotiin on kiva palata. Samoin olivat tottakai myös yrittäjät. He saavat jatkaa toimintaansa, Pirjo Kulmakorpi kertoo soitettuaan evakuoiduille. Esimerkiksi Juurella-ravintolalle äitienpäivä on sesonkiaikaa.

Vuorokauteen rakennus ei ole liikkunut mihinkään

Pirjo Kulmakorpi, isännöitsijä

Käyttökiellossa ovat edelleen A-rapussa sijaitsevat kolmen yrityksen tilat. Vaikka KPMG pääsee takaisin toimitiloihinsa, sen käytöstä on rajattu pois muutaman metrin vyöhyke Kalevankadun puoleisesta päädystä.

Rekkalasteittan soraa tukemassa

Torstaina Ramboll Finlandin geotekniikan asiantuntijat antoivat määräyksen maapohjaa tukevien ponttien alustavasta tukemisesta. Se tehtiin soralla.

– Soraa on siellä nyt tosi paljon. Sitä tuotiin rekkakuormittain tukemaan pontteja. Tämä on alustava toimenpide ja geotutkijat selvittävät vielä, miten pontit saadaan tulevaisuudessa tuettua niin, että ne kestävät, isännöitsijä Pirjo Kulmakorpi selvittää.

Vaasantalon vaurioiden tutkinta ja korjausarvioiden ja -suunnitelmien teko kestää vielä viikkoja.

Vaasantalo on painunut Kalevankadun puoleisesta siivestään viitisen senttiä. Vuonna 1935 rakennetun ja suojellun talon kolme seinustaa on auki Seinäjoen keskustan mittavien rakennustöiden vuoksi. Viereen rakentuu yhdeksänkerroksinen pankkitalo, jonka alle tulee myös kaksikerroksinen parkkihalli. Suurempi, Seiparkin rakennuttama pysäköintilaitos rakentuu niin ikään maan alle pankkityömaan viereen.

Lue seuraavaksi