1. yle.fi
  2. Uutiset

Puiston puut saivat Mikkelissä ylleen sinivalkeat neuleasut – tilkkuja Espoosta saakka

Talkootöinä syntyneiden neulegraffitien ajatus on lisätä yhteisöllisyyttä, mutta jotkut ovat myös kritisoineet lankojen käyttämistä koristeeksi, kertoo tempauksen järjestäjä.

neulegraffitit
Puun runko, johon on kiinnitetty sinivalkeita virkkuutöitä neulegraffitiksi. Puuhun on puhkeamassa lehti.
Yksi puu on koristeltu erityisesti pyörein virkkuutöin.Vilma Ruokoski / Yle

Viime viikolla vapaaehtoiset talkoovoimat kiinnittivät sinivalkoisia neulegraffiteja Mikkelipuiston sisääntulon lähipuihin. Maanantaina talkoolaiset istuivat parkkipaikalla autoissa ompelemassa isoäidinneliöitä yhteen isommiksi kokonaisuuksiksi ennen kiinnittämistä puiden ympärille kylmän kevätsään vuoksi, Sanna Mönkkönen Viola-yhdistyksestä kertoo.

– Porukkaa olisi voinut olla enemmänkin, mutta koska säät olivat niin hyiset, ymmärrän ettei ollut ehkä intoa tulla.

Lauantaihin mennessä Mikkelipuistossa oli kuusi sinivalkoisin neulein koristeltua puuta. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki -yhdistyksen eli Esteryn ja perhe- ja lähisuhdeväkivallan parissa työskentelevän Violan alulle panema Sinivalkoiset puut -tempaus on osa Suomi 100 -juhlallisuuksia.

Useista sadoista tilkuista osa on edelleen kiinnittämättä puihin, joten talkoot jatkuvat Mönkkösen mukaan säiden ollessa suotuisammat.

Ihmiset kurkistavat neule- ja virkkuutöin koristellun puun takaa.
Esteryn toiminnanjohtaja Annastiina Vesterinen, Sanna Mönkkönen Viola-yhdistyksestä, Heidi Aska-Randelin Esterystä sekä lapset Vilhelmiina Vesterinen ja Justus Randelin kiinnittivät lauantaina sinivalkeita tilkkuja Mikkelipuiston puihin.Vilma Ruokoski / Yle

Lankojen hukkaa?

Sinivalkoisten puiden tavoitteena on järjestäjien mukaan poistaa yksinäisyyttä ja lisätä yhteisöllisyyttä. Esteryn toiminnanjohtaja Annastiina Vesterinen kertoo heidän saaneen myös palautetta, jossa on kritisoitu lankojen käyttämistä puiden koristeluun. Vesterinen kertoo vastanneensa palautteeseen, että projekti on paljon muutakin kuin puiden koristelua.

– Tähän liittyy paljon hyvinvointia tuottavaa ja yksinäisyyttä torjuvaa toimintaa. Olemme nähneet konkreettisesti miten paljon tämä tuo ihmisille hyvää mieltä, hän sanoo.

Tilkut ovat syntyneet talkootöinä, kun ihmiset ovat kokoontuneet esimerkiksi neulekahviloihin tai tuoneet valmiita töitä järjestäjille. Sanna Mönkkönen kertoo, että monet ovat tuoneet omia töitään Violaan.

– Silloin halutaan aina tulla sisälle morjestamaan ja näyttämään, millaisia tilkkuja on syntynyt. Ihmiset ovat ylpeitä omista tekeleistään.

Annastiina Vesterinen kertoo, että paketillinen töitä toimitettiin jopa postipakettina Espoosta.

– Hän oli nähnyt uutisista, että täällä tehdään Sinivalkoisia puita. Tekijä on tulossa kesällä katsomaan puita ja löytämään oman tilkkunsa.

Mikkelipuiston puut pitävät sinivalkoisen asunsa kesän yli, ja järjestäjillä on suunnitelmissa koristella mahdollisesti myös yksittäinen puu Mikkelin keskustasta. Kesän jälkeen työt kerätään talteen ja laitetaan esille jollakin toisella tavalla esimerkiksi näyttelyn muodossa.

Neulegraffitityö, jossa on sininen sydän valkealla pohjalla. Työ on kiinnitetty puun runkoon ja taustalla näkyy puisto.
Vilma Ruokoski / Yle
Lue seuraavaksi