Tullin pääjohtaja nettiostosten verovapauden poistamisesta: Verottajalle Tullin kautta lisää rahaa 20 miljoonaa euroa

Veroa on pidetty liian pienenä, jotta sen kerääminen olisi kannattavaa. Sähköisen tullauksen myötä tilanne on muuttunut.

arvonlisävero
Antti Hartikainen
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen.Yle

Aiemmin tänään perjantaina uutisoitiin, että kaikki verottomat verkkokauppaostokset jäävät historiaan, jos EU:n uusi direktiivi menee läpi. Tällä hetkellä EU-veroalueen ulkopuolelta tulevista tilauksista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, jos tilauksen arvo on alle 22 euroa.

Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen mukaan verovapauden poistuessa Suomen verottaja saisi Tullin kautta huomattavan määrä lisäeuroja.

– Siitä on erilaisia arvioita. Ne vaihtelevat 15–40 miljoonaan, mutta minun oma arvioni on ehkä lähempänä 20 miljoonaa euroa, Hartikainen sanoo.

Hartikaisen mukaan rajan laskeminen ei välttämättä vaikuta Tullin työhön, toisin kuin nettikaupan lisääntyminen lähivuosina. Automaatiosta on pakettien käsittelyssä suuri hyöty, mutta Tullilla ei tähän mennessä ole ollut oikein rahaa panostaa siihen. Myös "muutamia miljoonia" tarvittaisiin.

Rajan taustalla on ollut ajatus, että vero olisi liian pieni, jotta sen kerääminen olisi kannattavaa. Hartikaisen mukaan tilanne muuttunut.

– Kyllä se on aivan kannattavaa nykyään, koska käytännössähän tullaus on pääsääntöisesti sähköistä, ja jatkossa tulee olemaan kaikissa EU-maissa sähköistä. Se on aivan sama, mikä se summa on.

EU:n arvonlisäveron uudistusten on tarkoitus vähentää eurooppalaisten yritysten hallinnollisia kustannuksia 2,3 miljardilla eurolla vuodessa. Uusi verojärjestelmä aiotaan saada voimaan vuonna 2021.