Italia ja Portugali Euroviisujen ennakkosuosikit – vai irtoaako voitto jodlaamalla?

Italian Francesco Gabbani ei halua rasittaa itseään ennakkosuosikin paineilla.

Euroviisut
Italian Francesco Gabbani ja Portugalin Salvador Sobral.
Italian Francesco Gabbani (vas.) ja Portugalin Salvador Sobral (oik.)Tatyana Zenkovich / EPA

Euroviisujen finaali kisataan lauantaina Kiovassa. Yksi kilpailun ennakkosuosikeista on ollut alusta lähtien Italia, jota edustaa Francesco Gabbani kappaleella Occidentali’s karma. Iloinen ralli on valloittanut ihmiset positiivisuudellaan sekä esitykseen kuuluvilla tanssiliikkeillä ja gorillalla.

Gabbani kertoo Yle Uutisten haastattelussa, että Euroviisut on ollut hänelle seikkailu.

– Olen vähän väsynyt, koska on ollut niin paljon harjoituksia ja haastatteluja. Mutta muutoin kaikki menee hyvin. Euroviisut ovat olleet minulle hyvin jännittävää. Tekninen taso on todella korkea. Tämä on ollut hieno seikkailu.

Italialainen ei halua ottaa paineita ennakkosuosikin asemasta.

– Se tuntuu hyvältä. Huomio tuo minulle myös vastuuta. Yritän kuitenkin olla ajattelematta sitä ja yritän nauttia Euroviisuista.

– Jos Euroviisut tulevat ensi vuonna Italiaan, kisat pidetään todennäköisesti Roomassa tai Milanossa. Mutta ennen sitä nämä kisat pitää voittaa, Gabbani sanoo.

Euroviisujen aikana Italian haastajaksi on noussut Portugali. Salvador Sobralin herkkä tulkinta Amar pelos dois -kappaleesta on sulattanut ihmisten sydämet ympäri Eurooppaa. Portugalille soisi voiton, sillä maa ei ole vielä kertaakaan voittanut Euroviisuja, vaikka on ollut mukana vuodesta 1964 lähtien.

Salvador Sobral herätti huomiota ensimmäisen semifinaalin jälkeen, sillä hän nosti lehdistötilaisuudessa esiin pakolaistilanteen erittäin painokkaasti. Euroviisuissa artisteja pyydetään jättämään poliittiset palopuheet laulukilpailun ulkopuolelle.

Eikä Euroviisujen kärkikahinoita ilman Ruotsia. Popmusiikin mahtimaan tämänkertainen ase on Robin Bengtsson kappaleella I can’t go on. Helposti mieleen jäävää kappaletta vauhdittaa lavashow, jossa pukumiehet tanssivat liukuhihnoilla. Dressmann-mainokseksi kutsutulla esityksellä päästään kymmenen kärkeen.

Huumoria viisufinaaliin tuo taatusti jodlaava Romania. Ilincan ja Alex Florean Yodle it! -kappale on samaan aikaan hämmentävä ja viihdyttävä. Jodlaamisen lisäksi Ilinca on erittäin taitava laulaja.

Tanssijalkaa pistää vipattamaan takuuvarmasti Moldovaa edustavan Sunstroke Projectin Hey mamma. Suurin kunnia kappaleen mieleenpainuvuudesta on annettava netti-ilmiöksi nousseelle Epic Sax Guylle, joka pääsee toistamiseen soittamaan saksofonia viisulavalle.

Euroviisujen finaali nähdään suorana Yle TV2:lla sekä Yle Areenassa. Aiheesta lisää Ylen Euroviisu-sivuilla.