Tuhoisa haittaohjelma sulkee tietokoneita kymmenissä maissa – kehitetty USA:n turvallisuusvirastossa?

Microsoftin tietokoneisiin iskevä haittaohjelma kehitettiin lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirastossa, josta hakkeriryhmä varasti sen.

Ulkomaat
Kuvassa tietokoneen näppäimistö, hiiri ja miehen käsi
Yle

Tietojärjestelmien haittaohjelma WannaCry on aiheuttanut tuhoja jo ainakin 74 maassa.

Ohjelma iskee Windows-käyttöjärjestelmään ja lukitsee tietokoneen. Käyttäjältä vaaditaan 300 dollarin lunnaita, jotta koneen saa jälleen toimimaan. Lunnas on maksettava kuuden tunnin kuluessa virtuaalivaluutta bitcoineina.

Tietoja häiriöistä tulee eri puolilta maailmaa.

WannaCry on aiheuttanut häiriöitä mm. Britannian terveydenhuoltojärjestelmään, jolloin potilaita on jouduttu kotiuttamaan ennen aikojaan.

Venäjän sisäministeriön, pankkien ja teleyhtiöiden tietokoneita on lamaantunut ja norjalaisen Choice-hotelliketjun toiminta häiriytynyt.

Tietoja verkkohyökkäyksestä on tullut mm. Espanjasta, Australiasta, Belgiasta, Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Meksikosta ja Kiinasta.

Varastettu NSA:lta?

Monet asiantuntijat pitävät mahdollisena, että WannaCry-haittaohjelma on alun perin lähtöisin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virastosta NSA:lta.

NSA:n kerrotaan havainneen Microsoftin ohjelmissa turvallisuusaukon ja sitä hyväksikäyttävälle ohjelmalle annettiin nimi EternalBlue.

Viime kesänä hakkeriryhmä, joka tunnetaan nimellä "Shadow Brokers" onnistui ilmeisesti varastamaan EternalBluen ja alkoi myöhemmin myymään sitä nettihuutokaupalla.

Tämän vuoden huhtikuussa "Shadow Brokers" antoi yllättäen haittaohjelman yleiseen käyttöön. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tämä tehtiin vastalauseena presidentti Donald Trumpin politiikalle.

Yhdysvallat ei ole koskaan vahvistanut, että "Shadow Brokersin" julkaisema haittaohjelma olisi NSA:n tai minkään muunkaan viranomaistahon valmistama.

Hyökkäysten takana olevasta tahosta ei ole tietoa. Kyse voi olla järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan näyttää kuitenkin siltä, että ensimmäistä kertaa historiassa viranomaisia, sairaaloita ja liikeyrityksiä sabotoiva haittaohjelma on alkujaan peräisin Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuusvirastosta ja kehitetty amerikkalaisten veronmaksajien rahoilla.

Lähteet: AFP, STT