1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mauno Koivisto

Esko Aho: Koivisto teki Suomesta eurooppalaisen toimijan

Aho kuvaa suhteensa presidenttiin olleen aluksi tunnusteleva.

Mauno Koivisto
Esko Aho

Entinen pääministeri Esko Aho katsoo aikakauden päättyneen presidentti Koiviston kuoltua. Koivisto oli sodan kokeneen sukupolven näkyvä edustaja.

– Tämä oli yhden aikakauden lopullinen päätös, Aho tiivistää.

Koiviston aikana Suomi liikkui länteen.

– Koiviston johdolla Suomi siirtyi kylmästä sodasta uuteen asetelmaan, joka teki meistä eurooppalaisen toimijan, Esko Aho sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Olin hänelle uusi kasvo ja ehkä vähän outo lintu.

Esko Aho, pääministeri alk. 91

Aho tuli pääministeriksi vuonna 1991. Hän sanoo suhteensa Koivistoon olleen pääministerikauden alussa hyvin tunnusteleva. Keskustajohtoinen hallitus ei Ahon mukaan ollut se, mitä Koivisto oli toivonut. Keskusta sai noissa vaaleissa "veret seisauttavan vaalivoiton", kuten Seppo Kääriäinen (kesk.) on kuvannut.

– Olin hänelle uusi kasvo ja ehkä vähän outo lintu, Aho kuvailee.

Sen jälkeen luottamus löytyi Ahon mielestä nopeasti ja erilaisista puoluetaustoista oli jopa etua. Ahon mukaan Koivisto käytti vaikutusvaltaansa, jotta hallituksen politiikka sai kansan luottamuksen.

Neuvostoliitto romahti, ja olosuhteet muuttuivat. Ahon mukaan Koivisto johti ulkopolitiikkaa määrätietoisesti. Hän reagoi olosuhteiden muutokseen ja vei Suomea osaksi länttä. Jäsenhakemuksen Euroopan yhteisöön Suomi jätti vuonna 1991.

Lue seuraavaksi