Tuomioja: Historia tulee vielä kohottamaan Mauno Koiviston arvoa

Entinen ulkoministeri kuvailee presidentti Mauno Koiviston luotsanneen Suomea taitavasti Euroopan murrosvaiheessa.

Mauno Koivisto
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja.Yle

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoo Mauno Koiviston olleen hänelle läheisin Suomen presidenteistä.

– Olen aina arvostanut häntä hyvin korkealle. Luulen, että historia tulee vielä kohottamaan hänen arvoaan.

Tuomioja nostaa Koiviston elämäntyöstä esille suuret linjakysymykset.

– Tietysti hänen suurtyönsä oli, että hän normalisoi Suomen parlamentaariseksi maaksi ja luotsasi Suomen erittäin hyvin ja taitavasti myös Euroopan murrosvaiheessa, kun Neuvostoliitto hajosi ja Suomi määritteli uudelleen asemansa ja liittyi Euroopan unioniin.

Tuomiojan mukaan Koivisto oli paitsi lukenut, myös sydämeltään sivistynyt.

– Hänhän oli tietysti hyvin omalaatuinen persoonansa ja hänen kanssaan oli aina antoisaa keskustella. Meillä oli viime vuosina muutamia tällaisia tapaamisia, jotka ovat jääneet mieleeni.

"Koivisto hallitsi tilanteita"

Tuomiojan mukaan Koivisto myös hallitsi tilanteita ja oli hyvin tavoitettavissa. Tuomioja muistelee, kuinka Koiviston pääministerikaudella hänellä oli kerran vaikeuksia saada sovittua tapaamisaika erään ministerin kanssa. Sen sijaan Koiviston hän sai heti puhelimeen ja tapaamisajankin sovittua samalle iltapäivälle.

Tuomioja naurahtaa olleensa itse oletettavasti yksi niistä, joita Koivisto tarkoitti puhuessaan 60-luvulla hyvinvointisukupolven ilmavaivoista.

Hän kuitenkin huomauttaa, että myös radikaali polvi arvosti Koivistoa.