Eduskunnan nuorin arvostaa presidentti Koiviston perintöä: "Usein kuulee, että voi kun vielä löydettäisiin Manun kaltainen ehdokkaaksi"

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen ei pidä pahana sitä, että nykyisiä poliitikkoja verrataan Mauno Koivistoon.

Mauno Koivisto
Kansanedustaja Ilmari Nurminen
Kansanedustaja Ilmari NurminenJarno Kuusinen / AOP

Kansanedustaja Ilmari Nurmiselle on syntynyt Mauno Koivistosta kuva sivistyneenä sydämen presidenttinä. Hän toivoo, että omassa työssään hän voisi ottaa Koivistolta esimerkkiä muun muassa peräänantamattomuudessa ja kyvyssä katsoa vahvasti tulevaisuuteen.

Koiviston viitoittamalla tiellä parlamentarismia pitää Nurmisen mielestä edelleen vahvistaa.

– Kuten hänkin on todennut, on parempi että moni ihminen päättää kuin että yksi ihminen päättää, Nurminen sanoo.

Päiväkodissa opeteltiin Ahtisaaren nimeä

Nurminen on syntynyt vuonna 1991 Vammalassa eli nykyisessä Sastamalassa. Silloin Koivisto oli ehtinyt olla presidenttinä vajaat kymmenen vuotta.

Nurmisella ei voi olla kovin tarkkoja omakohtaisia muistikuvia Koivistosta presidenttinä, koska Koiviston toinen kausi päättyi vuonna 1994.

– Muistan omasta päiväkotiajastani, että siellä ruokapöydässä harjoiteltiin Suomen tasavallan presidentin nimeä ja silloin se oli tietysti Ahtisaari, Nurminen sanoo.

Koivisto läsnä kuvissa ja rintamerkeissä

Koivisto alkoi tulla Nurmiselle tutuksi kouluikäisenä. Myöhemmin ymmärrys ja tieto Koiviston työstä on kasvanut yhteiskunnallisen kiinnostuksen ja aktiivisuuden myötä.

SDP:n piirissä Koivisto on ollut läsnä monella tavalla myös Nurmisen aikana.

– Työväentalolla ja muuallakin on hänen kuvansa ja Manu pressaksi -rintamerkit ovat aika usein vieläkin nähtävillä erilaisissa tilaisuuksissa ja vitriineissä, Nurminen sanoo.

Meidän muiden pitää ottaa hänestä oppia.

Ilmari Nurminen

SDP:ssä kaivataan Manun aikaista hurmosta

Nurminen on myös kuullut paljon tarinoita Koivistosta muun muassa puoluetovereilta.

– Varsinkin, kun on keskusteltu sosiaalidemokraattien presidenttiehdokkaasta, niin useasti kuulee, että voi kun löydettäisiin vielä tällainen Manun kaltainen ihminen ja että kyllä silloin Manun aikana oli sitä hurmosta, Nurminen kertoo.

Samassa yhteydessä monet ovat korostaneet Koiviston kykyä rakentaa puoluerajat ylittävää luottamusta ja yhteistyötä.

– En pidä pahana sitä, että meitä muita verrataan häneen, vaan päinvastoin meidän muiden pitää ottaa hänestä oppia ja rakentaa samalla tavalla yhteiskuntaa ja toimia niillä samoilla periaatteilla kuin hän on toiminut.

Eduskunnassa on tänään hiljainen hetki presidentti Koiviston kunniaksi. Yle näyttää sen suorana kello 13.55 alkaen.