1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Isis ohjeistaa kannattajiaan tekemään terrori-iskuja kuorma-autoilla

Tukholmassa huhtikuussa terrori-iskun tehneen Rakhmat Akilovin hengenheimolaisia saattaa edelleen olla Ruotsissa, kertoo SVT.

terrorismi
Rekka Åhlensin ovesta sisään.
Tukholman terrori-iskussa kuoli viisi ihmistä.Jonathan Nackstrand / AFP

Terroristijärjestö Isis on julkaissut Rumiyah-propagandalehtensä uuden numeron. Lehden aiemmissa numeroissa on annettu opastusta erilaisiin terroritekoihin. Uusin numero antaa ohjeet kuorma-autojen käyttöön terrori-iskuissa.

Lehden numero on omistettu niille Isisin kannattajille, jotka ovat "vihollisen linjojen takana", toisin sanoen asuvat Isisiä vastustavissa maissa. Artikkelissa mainitaan onnistuneena esimerkkinä kuorma-auton käytöstä Ranskan Nizzassa tehty isku, jossa 86 "ristiretkeläismaan asukasta" kuoli.

Ohjeet ovat julmaa luettavaa. Neuvoina mainitaan mm. että kuorma-auton tulee olla riittävän painava, mutta silti hyvin ohjattava. Siinä olisi hyvä olla korotettu runko, jotta jalkakäytävälle pääsee helpommin, vahva puskuri sekä kaksoisrenkaat, jotta uhreilla olisi vähemmän mahdollisuuksia paeta. Vanhojen automallien metallikuori on tehokkaampi kuin uusien autojen joustava pintamateriaali.

Isis ehdottaa iskujen kohteiksi mm. ulkoilmajuhlia, vilkkaita kävelykatuja, toreja, paraateja ja poliittisia marsseja.

Kannustusta Drottningatanin iskujen uusintaan

Ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut Isisin viestintään erikoistunutta Uppsalan yliopiston tutkijaa Evin Ismailia.

Tämä uskoo, että Isis pyrkii aktiivisesti kannustamaan länsimaissa olevia kannattajiaan, "yksinäisiä susia", samankaltaisiin iskuihin, kuin huhtikuussa Tukholman Drottninggatanilla tapahtui.

Tuon iskun tekijä, uzbekistanilainen Rakhmat Akilov oli tyypillinen "yksinäinen susi", jota terroristinen toiminta kiinnosti.

Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että hänen samanmielisiä tuttaviaan saattaa edelleen olla Ruotsissa. SVT:n mukaan Akilov liittyi viime marraskuussa venäläiseen sosiaalisen median sivustoon Odnoklassikiin, josta muodostui jihadistisen propagandan levityskanava.

Propagandaa levittää erityisesti etsintäkuulutettu uzbekistanilainen jihadistijohtaja Abu Saloh, jonka uskotaan olevan nykyään sotimassa Syyriassa.

Viranomaisten on vaikea seurata Odnoklassikin keskustelua, koska henkilöt toimivat salanimillä ja keskustelu käydään yleensä joko uzbekin tai venäjän kielillä.

Nettisivulta paljastuu, että Rakhmat Akiloviin kytköksissä olevia henkilöitä on edelleen Ruotsissa, kertoo SVT. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ei kommentoi asiaa.

Lue seuraavaksi