Michelle Obama hermostui Trumpin hallintoon – "Miksi lasten on syötävä törkyä?

Obama on edistänyt terveellisiä kouluaterioita, mutta Donald Trumpin hallinto vetää suosituksia takaisin.

Michelle Obama Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman vaimo Michelle Obama on arvostellut rajusti maan nykyistä hallintoa. Hän esiintyi suuressa terveystapahtumassa Washingtonissa.

Obaman kritiikki kohdistui terveysministeri Sonny Perduehen, joka on ilmoittanut lykkäävänsä koululaisille tarjottavien aterioiden parannettujen terveyssuositusten voimaantuloa.

Miehensä presidenttiaikana Michelle Obama oli mukana Let's Move -kampanjassa, joka edisti lasten terveellisiä ruokailutottumuksia ja liikuntaa.

Vuonna 2010 maassa hyväksyttiin laki, jonka avulla kouluja tuettiin tarjoamaan vähemmän kaloreja, suolaa ja transrasvoja sisältäviä aterioita ja lisäämään hedelmiä, vihanneksia ja kokojyväviljaa.

Maatalousministeri Perdue ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että säädösten voimaantuloa lykätään suolan osalta, makeutetut maitojuomat sallitaan jälleen ja säädöksiä väljennetään kokojyväviljan osalta.

Perdue perusteli päätöstään ehdotettujen säädösten liialla tiukkuudella ja halulla antaa kouluille vaihtoehtoja, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Mikä motiivi?

Michelle Obama kannusti lasten vanhempia pohtimaan ministerin päätöksen taustoja ja motiiveja. Hän kohdisti sanansa Yhdysvaltain nykyhallinnolle:

– Teidän on pysähdyttävä ja mietittävä. Miksi ette halua lastemme saavan koulussa hyvää ruokaa? Mikä teillä on vikana ja miksi tämä on puoluepoliittinen kysymys?

Äideille hän esitti kysymyksen:

– Te voitte pitää minusta tai olla pitämättä, mutta miettikää, miksi jollekin ihmiselle on OK, että lapset syövät törkyä.

– Tässä teille salaisuus: Jos jotkut ajattelevat niin, he eivät välitä lapsistanne, hän jatkoi.

Noin viidennes Yhdysvaltain lapsista on luokiteltu lihaviksi.

Lähde: AP