1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mauno Koivisto

Seppo Kääriäinen muistelee edesmennyttä Koivistoa: "Hän oli poliittisen ja kansallisen eheytyksen presidentti"

Kääriäinen kehuu Koiviston toimintaa presidenttinä sekä ulko- että sisäpolitiikassa.

Mauno Koivisto
Mauno Koivisto
Mauno Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994.Lehtikuva / Hans Paul

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, iisalmelainen Seppo Kääriäinen muistaa edesmenneen presidentti Mauno Koiviston poliittisen ja kansallisen eheytyksen presidenttinä.

Kääriäinen ehti olla kansanedustajana Koiviston presidenttiaikana seitsemän vuoden ajan sekä kauppa- ja teollisuusministerinä noin vuoden Koiviston presidenttikauden lopulla.

Hän muistuttaa, että Koiviston ajatus oli, että kaikilla puolueilla tulisi olla mahdollisuus osallistua hallituspolitiikkaan ja kantaa vastuuta. Koiviston presidenttikaudella ehtikin olla yhteensä kolmenlaisia hallituspohjia.

– Hänen aikanaan hallitusratkaisujen kautta toteutui tämä ajatus aivan täydellisesti. Hän oli poliittisen ja kansallisen eheytyksen presidentti.

Kääriäisen mukaan huomionarvoista on sekin, että vuoden 1983 vaalien jälkeen Suomen maaseudun puolue osallistui ensimmäisen kerran hallituspolitiikkaan, jolloin Koivisto oli ollut presidenttinä reilun vuoden ajan.

Ulkopolitiikan osalta Kääriäinen luonnehtii Koiviston politiikkaa Kekkosen politiikan jatkumoksi. Suomi liittyi Koiviston aikana Euroopan neuvostoon, haki Euroopan yhteisön jäsenyyttä ja myöhemmin Suomesta tuli Euroopan unionin jäsen.

– Suomella oli hyvät suhteet naapureihin ja itään, mutta hän vahvisti koko ajan siteitä länteen.

"Koiviston aika alkaa olla täysi"

Kääriäinen tapasi Koiviston viimeksi eduskunnan jumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa, jolloin Koiviston tila oli jo heikentynyt. Kahdenkeskisiä tapaamisia he eivät olleet käyneet enää pitkään aikaan.

Perjantai-illan uutinen Koiviston kuolemasta pysäytti Kääriäisen, mutta se ei tullut yllätyksenä. Hän oli jo henkisesti varautunut suru-uutiseen kuultuaan Koiviston saattohoidosta.

– Se pani ymmärtämään, että Mauno Koiviston aika alkaa olla nyt täysi.

Lue seuraavaksi