Kaksi miljoonaa kilometriä oli liikaa tanssiyhtye Souvareiden bussille – "vanha rouva" poistuu eläkkeelle hyvin palvelleena

Lappilainen tanssiyhtye Souvarit joutuu jättämään hyvästit vanhalle keikkabussilleen, mutta fanien onneksi tilalle on tulossa entistä ehompi peli.

iskelmät
Souvaribussi
Vanha rouva saatetaan eläkkeelle sikarin ja samppanjan kera.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemeläinen iskelmäyhtye Souvarit on pääsemässä moninkertaiseen miljoonakerhoon. Souvareiden levyjä on myyty miljoona kappaletta, ja pian nykyinen keikkabussi rikkoo kahden miljoonan kilometrin rajapyykin.

Bussi siirtyy eläkkeelle, kun uusi, vielä työn alla oleva keikkabussi otetaan käyttöön juhannuksena. Yhtyeen nokkamies Lasse Hoikka muistelee eläköityvää "Vanhaa rouvaa" ja "Sinistä lintua" ilolla mutta myös haikeudella.

– On tapahtunut vaikka mitä, iloa ja surua. Onneksi suurin osa on ollut iloa. Se on palvellut tosi hyvin, vaikka siinä on ollut ongelmiakin. Onneksi se on jättänyt kuitenkin aina sellaiseen paikaan, että on ollut huoltamo lähellä.

Rahaa palaa, mutta syystä

Paljon keikkoja tekevälle yhtyeelle oma bussi ei ole mitään luksusta vaan pakon sanelema juttu.

– Meille se on välttämätön. Meillä on pitkät matkat keikkapaikoille, varsinkin etelään. Mutta kyllä siinä palaa rahaakin.

Kosketinsoittaja Jouni Ruokamon mukaan pelkästään polttoainetta on mennyt 400 000 litraa vuosien aikana. Bussi ostettiin reilut 20 vuotta sitten Kokemäeltä, ja auto rakennettiin Ruokamon tekemien suunnitelmien mukaan.

– Silloin kun tätä vanhaa rouvaa rakennettiin, sitä suunniteltiin ensin puoli vuotta. Jouni piirsi sen pohjapiirustuksen Klubi-askin kanteen, ja siitä se sitten tehtiin, Hoikka sanoo hymyillen.

Yksi muutos on se, että sisäovet muutetaan liukuoviksi, sillä Souvarit ovat kyllästyneet heiluriovista vuosien varrella tulleisiin kuhmuihin. Uuden bussin on tarkoitus olla valmis keskikesän kiireisimpään viikonloppuun eli juhannukseen.

– Kyllä se varmaan juhannuksen aaton-aattona lähtee liikenteeseen ympäri Suomea. Ensteks mennään Kauhajoelle ja sieltä Somerolle ja Jormualle ja sieltä vielä Ristiinaan tuonne Mikkelin lähelle. Katsotaan, mitä luoja suo, että sen pitäis ainakin 5-10 vuotta kestää.

40 vuotta rattailla

Souvarit perustettiin Rovaniemellä vuonna 1978 ja on yksi Suomen pisimpään toimineista keikkailevista tanssiyhtyeistä. Souvarit tanssittaa edelleen noin 130 illan vuosivauhdilla. Yhtye on vastaanottanut tähän mennessä 25 kultalevyä ja muun muassa Kullervo Linna-palkinnon, Suomen parhaan tanssiorkesteri-palkinnon ja oman nimilaatan Rovaniemeläisen kauppakeskuksen "tähtikadulle".

Yhtyeella on uskollinen tanssiva fanikunta, joka seuraa etenkin kesäisin orkesterin keikkabussia tanssipaikalta toiselle ja jakaa yhtyeen esiintymisistä ja kuulumisista tietoja fanisivuilla. Lasse Hoikan mukaan osa faneista on ollut mukana alusta saakka, kohta 40 vuotta.

Souvareiden vuoden 2017 kesäkeikkakausi alkoi viime auantaina Suukosken keitaalla Tervolassa.

– Tähän hommaan ei ole kyllästynyt, että kyllä me tehdään täysin rinnoin ja fiiliksin tätä. Nyt kun on uusia kavereita mukana, se antaa meille vanhoillekin uutta virtaa, ja joka keikka on mukava.