Analyysi: Venäjän poissaolo teki hyvää Euroviisuille

Ukraina onnistui laulukilpailun järjestämisessä odotuksia paremmin, kirjoittaa Euroviisuihin erikoistunut toimittaja Ville Vedenpää.

Euroviisut
Ukrainalaissotilaat poseeraavat Kiovan Euroviisuissa.
Myös sotilaat ottavat ilon irti Euroviisuista.Berislav Jurišić / Yle

Pitääkö Ukrainan Euroviisuihin ottaa mukaan luotiliivit? Tämä kävi mielessä ennen Kiovaan lähtöä. Vaikka Ukrainan pääkaupunki on kaukana maan itäosan sotatantereesta, kireä poliittinen tilannen Venäjän ja Ukrainan välillä antoi mahdollisuuden levottomuuksiin myös viisukaupungissa. Kun Euroopan huomio on Kiovassa, miksi mielenilmaisijat eivät olisi käyttäneet tilaisuutta hyväksi. Onneksi rähinöiltä vältyttiin.

Ukrainalle laulukilpailun järjestäminen oli näytönpaikka. Viisuvieraiden turvallisuuden takaaminen oli niistä tärkein asia ja siksi kymmenettuhannet poliisit ja sotilaat oli laitettu näyttävästi kaduille partioimaan. Aikaisemmissa viisukaupungeissa nostettua turvallisuustasoa ei ole korostettu, vaan kaduilla ovat partioineet poliisit siviiliasuissa tavallisten poliisipartioiden rinnalla. Ukrainalaisille näkyvyys oli tärkeää. He ottivat asian tosissaan.

Onneksi rähinöiltä vältyttiin.

Euroviisujen järjestelyt ovat toimineet Kiovassa monin puolin yllättävän hyvin. Tätä mieltä ovat myös ukrainalaiset itse. Haastattelemani paikalliset olivat sitä mieltä, että Ukrainassa tämä ei ole itsestään selvää. Maassa ei ole totuttu järjestämään isoja tapahtumia ja esimerkiksi jalkapallon EM-kisat vuonna 2012 eivät sujuneet kovinkaan hyvin.

Ukrainalainen nainen sanoi olevansa iloinen, että Kiova on täyttynyt iloisista ihmisistä. Laulukilpailu on tuonut kaupungin parhaat puolet esiin. Toisen naisen mielestä oli hyvä, ettei Venäjä ottanut osaa kisaan tänä vuonna, etteivät Ukrainan ja Venäjän välit jälleen kiristyisi.

Venäjän poisjääminen teki hyvää Euroviisuille. Maa on tullut aina kilpailuun henkseleitään paukutellen ja voitontahtoa uhkuen. Mikään muu ei kelpaa kuin voitto. Venäjän tulehtuneet välit milloin minkin maan kanssa ovat johtaneet buuauksiin maan edustajien esiintyessä. Niistä on jäänyt ikävä sivumaku.

Nyt Kiovan Euroviisuissa pystyttiin keskittymään oikeasti musiikkiin.

Nyt Kiovan Euroviisuissa pystyttiin keskittymään oikeasti musiikkiin. Tätä ei ole tapahtunut moneen vuoteen. Näin soisi olevan jatkossakin, mutta niin tuskin tapahtuu. Venäjän ja Ukrainan välinen nokittelu ennen tämän vuoden kisoja ei nimittäin ole ohi, vaan Euroviisuja järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU pohtii kesäkuussa, minkälaisia rangaistuksia maille annetaan. Tämä vuosi ainakin osoitti, että pieni jäähy teki laulukilpailulle terää.

EBU on kuitenkin pahassa välikädessä, sillä Venäjän kokoisen maan poisjäänti kisasta tarkoittaa miljoonien tv-katsojien menettämistä. Kyse on myös taloudellisista menetyksistä. Ei ole myöskään laulukilpailun hengen mukaista, että maat jättäytyvät pois politiikan takia. Euroviisujen on kuitenkin tarkoitus olla eurooppalaiset yhteen tuova musiikkijuhla. Sen teki tuore viisuvoittaja Portugali aidolla musiikilla.