Pohjois-Korea: Neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa mahdollisia

Pohjois-Korean diplomaatin mukaan oikeiden olosuhteiden neuvotteluja varten on kuitenkin täytyttävä.

Ulkomaat
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seurasi sotilasparaatia Pjongjangissa huhtikuussa 2017
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seurasi sotilasparaatia Pjongjangissa huhtikuussa 2017.How Hwee Young / EPA

Pohjois-Korea kertoo olevansa valmis neuvotteluihin Yhdysvaltain kanssa, jos olosuhteet ovat oikeat.

Asiasta kertoi Pohjois-Korean Yhdysvaltain-suhteista vastaava diplomaatti Choe Son-hui. Hän ei kuitenkaan täsmentynyt, mitä Pohjois-Korea tarkoittaa oikeilla olosuhteilla.

Diplomaatti puhui toimittajille Pekingissä ollessaan paluumatkalla Oslosta, jossa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain edustajat ovat tavanneet epävirallisesti tällä viikolla. Yhdysvalloista paikalla ei tiettävästi ollut nykyhallinnon edustajia vaan entisiä virkamiehiä ja tutkijoita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla vastaavin sanankääntein pitävänsä neuvotteluja mahdollisina, jos oikeat olosuhteet löytyvät.

Pohjois-Korea on viime kuukausina jatkanut kiistellyn ohjus- ja ydinohjelmansa kehittämistä ja uhmannut kansainvälisiä pakotteita.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea eivät ole olleet neuvottelupöydässä yhdeksään vuoteen. Edelliset neuvottelut Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta romahtivat vuonna 2008.

Aiemmin keväällä Yhdysvallat on todennut, että kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä Pohjois-Korean ydinaseohjelman hillitsemiseksi.

Lähteet: AP, Reuters