Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö lainasi Koivistoa Tallinnassa: "Täytyy olla rauhanomaisempi tapa tulla naapurin kanssa toimeen"

Presidentti Sauli Niinistö sanoi turvallisuusasioita käsittelevässä konferenssissa Tallinnassa, että Mauno Koivisto jätti "meitä kaikkia velvoittavan" perinnön.

Sauli Niinistö Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Presidentti Sauli Niinistö puhui lauantaina kansainvälisistä turvallisuushaasteista Lennart Meri -konferenssissa Tallinnassa. Puheensa aluksi Niinistö lainasi perjantaina kuollutta presidentti Mauno Koivistoa:

– Koivisto kertoi, että aseiden vaiettua syyskuun alussa 1944 hän nousi juoksuhaudan reunalle. Siinä puhdistaessaan pikakivääriään hän ajatteli, että täytyy olla toinenkin, rauhanomaisempi tapa tulla naapurin kanssa toimeen.

– Hänen toimensa tämän tavoitteen varmistamiseksi ovat meitä kaikkia velvoittava perintö, Niinistö sanoi.

Niinistö totesi puheessaan että tätä nykyä Euroopan turvallisuutta leimaa syvä epäluottamus. Hän puhui sotilaallisen toiminnan ja varustelun lisääntymisestä, uudenlaisista sotilasoperaatioista ja -harjoituksista sekä hybridi- ja kyberuhista.

Krimin niemimaan liittämistä Venäjään presidentti kuvasi raskaaksi iskuksi.

Niinistö korosti kuitenkin myös vuoropuhelun tärkeyttä. Tässä yhteydessä hän mainitsi Suomen tekemän Itämeren lentoturvallisuutta koskevan aloitteen.

– Tarvitsemme positiivisten toimien ketjun luottamuksen ja turvallisuuden edistämiseksi,  Niinistö sanoi.

Keskustelu EU:n puolustusyhteistyöstä "lopultakin johtamassa tuloksiin"

Suurimmaksi osaksi virolaiselle yleisölle puhunut Niinistö myönsi, että monille Euroopan maille puolustusyhteistyön pääasiallinen foorumi on sotilasliitto Nato. Mutta Suomelle hän totesi EU:n puolustusyhteistyön olevan merkittävä asia.

– EU ei ole todellinen unioni, jos se ei osallistu kansalaistensa turvallisuuden varmistamiseen, Niinistö sanoi.

Hän sanoi panneensa tyytyväisenä merkille, että keskustelut EU:n puolustusyhteistyöstä näyttävät tänä vuonna edenneen ja "ovat lopultakin johtamassa tuloksiin."

Niinistön mielestä prosessin tulee olla paitsi kunnianhimoinen myös osallistava.

– Keskeisten suorituskykyjen ja operatiivisen valmiuden kehittäminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on myös varmistaa yhteinen tahtomme toimia, Niinistö sanoi.