Presidentti Mauno Koivisto oli Tarja Haloselle vahva tuki

Halosen mielestä Koivisto ei ollut jahkailija vaan "erinomainen ajoittaja".

Mauno Koivisto
Tarja Halonen
Tarja Halonen Yle

Presidentti Tarja Halonen kunnioittaa presidenttti Mauno Koivistoa kansanvallan ja parlamentarismin vahvistajana. Halosen mukaan presidentti Koivisto halusi lujittaa eduskunnan valtaa perustuslain muutoksella.

– Hän oli vaikuttava ja vakuuttava valtiomies sekä sisäpolitiikassa että kansainvälisessä politiikassa. Hänellä oli minusta hyvin selkeä kuva siitä, että oikea kansanvallan paikka on eduskunta, ja hallitus sitten nauttii eduskunnan luottamusta.

Idän ja lännen välittäjä

Kansainvälisissä suhteissa Koivisto teki Halosen mukaan Suomelle tietä Euroopan unioniin ja oli Venäjän tuntija.

– Kansainvälisessä politiikassa hän oli pitkään tehnyt kotiläksyjä ja oli seurannut erityisesti itäisen naapurimaamme kehitystä.

– Hän oli tähän asti viimeinen presidentti, joka puhui sujuvasti venäjää. Hän oli seurannut Neuvostoliiton aikaa, jossa hän toimi idän ja lännen välittäjänä.

– Hän arvioi vaikutuksia lähiympäristöömme hyvin tarkkaan – ja jonkun mielestä oli joskus vähän jahkailija, mutta minusta hän oli erinomainen ajoittaja.

Tuki ja turva

Myös henkilökohtaisesti Koivisto oli Haloselle tuki ja turva jo ministeriaikoina.

– Hän oli tärkeä monessakin mielessä. Hän on ollut ensimmäinen sellainen presidentti, jota olen ollut itse oikeasti valitsemassa. Hän oli minulle tärkeä aloittelevana ministerinä Holkerin hallituksessa ja tuki minua vaikeissa tilanteissa, oli kyseessä aseistakieltäytyjien syömälakot tai itänaapurista tulleet lentokonekaapparit – ja olen erittäin kiitollinen siitä.

– Ennen kaikkea sitten, kun minusta tuli presidentti vuonna 2000, niin hän kävi mielellään meillä Mäntyniemessä ihan omastakin tarjouksestaan. Lounastimme yhdessä, ja hän tiesi ajan rajallisuuden. Hän halusi viestittää sen perinnön ja kokemuksen, joka hänellä oli kansainvälisestä politiikasta ja erityisesti meidän itänaapuristamme, Halonen muistelee.

Kaipaus jää

Suomalaisten tapaa surra edesmennyttä presidenttiä presidentti Halonen pitää hienostuneena.

– Minusta suomalaiset suhtautuvat presidentti Koivistoon kuin läheiseen ja rakastettuun ihmiseen, josta he tietävät, että me olemme kaikki täällä vain tietyn ajan. Tavallaan ymmärretään se, että jokainen lähtee ajallaan, mutta jää sellainen kaipaus. Eräs kansalainen sanoi minulle, että jaetaan muistoja – ja minusta se on hyvä asia, Halonen sanoo.