Euroviisuvoittaja Salvador Sobral: Toivottavasti voittoni muuttaa popmusiikkia

Portugalilainen puhui voiton jälkeen aidon musiikin ja pakolaisten puolesta.

Salvador Sobral tuuletti voittoaan siskonsa kanssa Kiovassa lauantaina. Salvador Sobralin sisko Luisa kirjoitti voittokappaleen. Kuva: Sergei Dolzhenko / EPA

Salvador Sobral saapui viisuvoiton jälkeiseen lehdistötilaisuuteen hämmentyneenä. Hänen mielestään oli hullua, että hänen piti liikkua voiton jälkeen turvamiesten ympäröimänä.

Vaatimaton laulaja ei pidä itseään Portugalin uutena kansallissankarina.

– Annetaan Ronaldon pitää se rooli, Sobral vitsaili.

Sobral voitti Euroviisut Amar pelos dois, joka on samaan aikaan ajaton ja aito. Hän puhuikin musiikin puolesta, jossa tunteet ovat mukana.

– En koskaan tee musiikkia radiosoittoa varten. Ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 2016 ja kukaan välittänyt siitä lainkaan. Vasta kun osallistuin viisuihin, ihmiset ostivat levyä. Niin se vain menee.

Tuore euroviisuvoittaja toivoo, että kilpailun voitto ei muuta pelkästään tätä kisaa vaan myös popmusiikkia laajemmin. Se olisi hänelle suurin ilo.

– Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.

Huoli pakolaisista

Sobral otti ensimmäisen semifinaalin jälkeen voimakkaasti kantaa Euroopan pakolaistilanteeseen. Hän käytti myös paitaa, jossa luki S.O.S. Refugees (pakolaiset). Kannanotosta kysyttiin Sobralilta voiton jälkeen.

– Päätin tuoda asian esille täällä, koska se on iso ongelma Euroopassa. Se ei ollut poliittinen vaan humanitäärinen kannanotto. Minulta myös kiellettiin paidan käyttäminen, koska järjestäjät kieltävät poliittiset tai kaupalliset viestit. Mutta eikö Adidaksen paidan käyttäminen ole sitten kaupallista? Sobral ihmetteli.

27-vuotias euroviisuvoittaja aikoo kisan jälkeen jatkaa elämäänsä mahdollisimman normaalisti ja alkaa tehdä seuraavaa albumia. Kesällä hän aikoo keikkailla ainakin Portugalissa.

– Ihmiset unohtavat tällaiset asiat (viisuvoiton) niin nopeasti ja keskittyvät muuhun, vaatimaton laulaja tuumasi.