Hyppää sisältöön

Kiina havittelee uutta Silkkitietä – tarjolla 890 miljardin investoinnit

Kiina haluaa käyttää suurta omaisuuttaan valtaviin rakennushankkeisiin eri maissa. Poliitikot joutuvat pohtimaan, onko hanke rauhanomainen, vai kasvattaako se liikaa Kiinan mahtia.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Belt and Road Forumin avajaisissa Pekingissä 14. toukokuuta. Kuva: Thomas Peter / EPA

Pekingissä on alkanut kaksipäiväinen huippukokous, jossa Kiina esittelee ajatustaan valtavista infrastruktuurihankkeista eri puolilla maailmaa.

Paikalla on 29 maan valtiojohtajat, joiden joukossa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin johtaja Recep Tayyip Erdogan. Euroopasta ovat saapuneet mm. Espanjan, Italian, Kreikan ja Unkarin päämiehet. Suurten EU-maiden johtajat eivät ole matkustaneet Pekingin.

Pekingin suuri visio on nimeltään "One belt, one road, OBOR". Se julkistettiin ensi kertaa vuonna 2013 nimellä Silkkitien talousvyöhyke. Silkkitie viittaa noin tuhat vuotta sitten Kiinasta Keski-Aasian kautta Lähi-itään ja Eurooppaan johtaneiden kauppareittien verkostoon.

Uusi "Silkkitie", OBOR-hanke, merkitsee valtavia rakennushankkeita, joita Kiina on valmis rahoittamaan valtiollisten investointirahastojensa avulla. Uutistoimisto Reutersin laskelmien mukaan tarjolla olisi yhteensä jopa 890 miljardin dollarin arvosta investointitukia.

Kiinan presidentti Xi Jinping esitteli hanketta kokouksessa. Hän ei kuitenkaan antanut hankkeille aikataulua.

Rauhanhanke vai vallantavoittelua?

Kiina painottaa, että sen ehdotukset ovat puhtaasti rauhanomainen hanke. Se kasvattaa kauppavaihtoa ja ihmisten vaurautta, mikä edistäisi rauhantilaa.

Asiantuntijoiden mukaan näin varmaankin on, mutta samalla varsinkin Kiinan naapurimaat tulisivat entistä riippuvaisemmiksi Kiinasta ja sen kanssa käytävästä kaupasta.

Kiinan presidentti mainitsi kokouspuheessaan myös maansa vahvan kannan, että "kaikkien maiden itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava".

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond ehti jo sanoa, että hänen maansa on OBOR-hankkeessa mielellään mukana, koska maa tarvitsee EU:sta erotessaan uusia kauppakumppaneita.

Rautateitä, satamia, teollisuuskeskuksia

Rautateiden osalta Kiina havittelee kaikkiaan 51 raideyhteyttä, jotka kytkisivät toisiinsa 27 Kiinan ja 28 Euroopan suurkaupunkia.

Kiinasta on määrä rakentaa nopeat rautatieyhteydet Laosiin ja Thaimaan satamiin. Afrikassa Kiina rakentaisi ratayhteyden Nairobista Intian valtameren rannalla sijaitsevaan Mombasaan.

Kiinalaisyritykset ovat ostaneet itselleen Turkin kolmanneksi suurimman sataman, Kumportin, Istanbulin länsilaidalta. Kumportista on tulossa tärkeä linkki meri- ja maakuljetusten välille.

Kiina haluaisi rakentaa kauppareitin Pakistanin Gwadarin satamasta Kiinan Xinjiangin maakunnassa sijaitsevaan Kashgarin kaupunkiin. Intiaa suunnitelma arveluttaa, koska reitti kulkisi kiistellyn Kashmirin alueen kautta. Gwadariin rakennettaisiin myös kansainvälinen lentokenttä.

Malesiaan Kiina haluaisi rakentaa teollisuuskeskuksen, jossa valmistettaisiin terästä, alumiinia ja palmuöljyä. Valko-Venäjälle on jo rakenteillla kiinalaisrahan avulla suuri teollisuuspuisto.

Lähteet: AFP, Reuters,

.
.