1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtiolliset hautajaiset harvinaisia – järjestettiin viimeksi Holkerille kuusi vuotta sitten

Presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten päivämäärää ei ole vielä ilmoitettu.

presidentit
Perjantaina 12. toukokuuta kuolleen presidentti Mauno Koiviston muistovalokuva avoimien ovien päivänä presidentinlinnan työhuoneessa Helsingissä lauantaina 13. toukokuuta 2017.
Presidentti Mauno Koiviston muistovalokuva avoimien ovien päivänä presidentinlinnan työhuoneessa Helsingissä lauantaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perjantaina menehtyneelle presidentti Mauno Koivistolle järjestetään valtiolliset hautajaiset, mutta ajankohdasta ja järjestelyistä ei ole vielä kerrottu lisätietoja.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kertoo, että virallinen päätös valtiollisista hautajaisista tehdään mahdollisesti keskiviikkona. Hän uskoo, että hautajaisvalmistelut alkavat käytännössä heti maanantaina.

Valtiolliset hautajaiset ovat suhteellisen harvinaisia. Valtioneuvoston kanslian (siirryt toiseen palveluun) mukaan valtiolliset hautajaiset järjestetään nykyään ainoastaan presidenteille, mutta poikkeustapauksessa ne voidaan myöntää myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

Nykykäytäntö on ollut voimassa vuoden 1989 lopusta lähtien. Vuodesta 1990 alkaen valtiolliset hautajaiset on myönnetty kaikkiaan seitsemälle henkilölle:

* 1990 entinen pääministeri, valtiotieteen tohtori Ahti Karjalainen

* 1992 kirjailija, akateemikko Väinö Linna

* 1995 jääkärikenraali Väinö Valve

* 2000 entinen pääministeri ja ministeri, entinen eduskunnan puhemies Johannes Virolainen

* 2004 entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa

* 2004 jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth

* 2011 valtioneuvos, entinen pääministeri Harri Holkeri

Holkerin hautajaisissa kolme presidenttiä

Viimeksi valtiolliset hautajaiset on järjestetty siis valtioneuvos Harri Holkerille, joka kuoli 7. elokuuta vuonna 2011. Hautajaiset pidettiin 27. elokuuta Helsingin Tuomiokirkossa.

Ylen Elävä arkisto kertoo, että paikalla olivat muun muassa presidentit Tarja Halonen, Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto sekä koko Suomen silloinen hallitus ja suuri osa Holkerin hallituksen ministereistä.

Myös Ruotsin valtiojohto laski seppeleen Holkerin arkulle.

Katso alta Elävän arkiston video Holkerin hautajaisista:

Valtioneuvos Harri Holkerin valtiolliset hautajaiset järjestettiin 27. elokuuta 2011 Helsingin tuomiokirkossa.

Kekkosen hautajaisissa mittava kunniakuja

Presidenteistä valtiolliset hautajaiset on järjestetty edellisen kerran Urho Kekkoselle, joka kuoli vuonna 1986 kotonaan Tamminiemessä Helsingissä. Hautajaiset olivat viikkoa myöhemmin Helsingin Tuomiokirkossa.

Presidentti Mauno Koivisto piti hautajaisjumalanpalveluksessa muistopuheen.

– Hiljentyessämme Urho Kekkosen arkun ääreen ilmaisemme kunnioituksemme ja kiitollisuutemme siitä pitkästä päivätyöstä, jonka hän teki isänmaan hyväksi, hän totesi puheensa alussa.

Elävän arkiston videolta näkyy, kuinka presidentti Kekkosen ruumissaatto lähti siunaustilaisuuden jälkeen Tuomiokirkosta kohti Hietaniemen hautausmaata, jonne hänet haudattiin.

Presidentti Kekkosen ruumissaatto lähti siunaustilaisuuden jälkeen Tuomikirkosta kohti Hietaniemen hautausmaata, minne presidentti haudattiin.

Kunniakujassa mukana oli noin 2 500 henkilöä, jotka edustivat noin 150 järjestöä. Tuhansia lippuja oli puolitangossa Helsingissä hautajaispäivänä.

Lue seuraavaksi