1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranska

Valta vaihtui Ranskassa – Emmanuel Macron on nyt Ranskan presidentti

Maailma tarvitsee vahvaa Ranskaa, Macron totesi virkaanastujaispuheessaan. Hän lupasi urakoida tehokkaamman Euroopan puolesta.

39-vuotias Emmanuel Macron on astunut virkaansa Ranskan uutena presidenttinä. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Valta on vaihtunut Ranskassa. Uusi presidentti Emmanuel Macron on allekirjoittanut virkavalansa virkaanastujaisseremoniassaan Pariisissa.

39-vuotias Macron on juuri päättänyt ensimmäisen puheensa presidenttinä.

– Vuosikymmenien ajan Ranska on epäillyt itseään ja tekojaan. Haluan palauttaa Ranskan luottamuksen itseensä, Macron sanoi.

Aion vakuuttaa Ranskan ja ranskalaiset siitä, että meillä on kaikki mahdollisuudet olla maailman johtavien valtioiden joukossa, Macron jatkoi.

– Rakennamme sellaisen maailman, jonka nuoret sukupolvet ansaitsevat, Macron ilmoitti.

Kansainvälisestä politiikasta ja maailman tilasta puhuessaan Macron totesi maailman tarvitsevan vahvaa Ranskaa. Eurooppa on Ranskan voiman ja demokratian apuväline, hän luonnehti. Ranskan tulee ajaa vapauden ja solidaarisuuden asiaa.

– Meillä on valtava tehtävä: maailman ylilyöntien korjaaminen. Tarvitsemme tehokkaampaa Eurooppaa, ja työskentelen sen puolesta, Macron sanoi.

Juhlava virkaanastujaisseremonia alkoi Élysée-palatsissa klo 11 Suomen-aikaa.

Maanantaina Macron lähtee ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen presidenttinä, Saksaan liittokansleri Angela Merkelin vieraaksi.

**Lue myös: **

Toimittaja Annastiina Heikkilän analyysi Pariisista: Presidentti Macron valmistautuu todelliseen tulikokeeseen