Yle-selvittelyjen viikko alkaa: Raportti journalistisen päätöksenteon riippumattomuudesta julki maanantaina

Professori Olli Mäenpää on haastatellut Yle-selvitykseensä sekä nykyisiä että entisiä Ylen toimittajia.

Yle
Yle Linkkitorni ja lippu.
Derrick Frilund / Yle

Ylen journalistista toimintakulttuuria ja toimintatapoja käsitellään tulevalla viikolla monella tapaa.

Maanantaina julkistetaan ulkopuolisen selvitysmiehen, hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään selvitys, jossa hän arvioi, ovatko Ylen journalistista päätöksentekoa ohjaavat ohjeet ja normit kunnossa. Hän arvioi myös, miten ohjeita noudatetaan toimituksellisessa työssä käytännössä.

Mäenpää aloitti työnsä helmikuussa, kun niin sanottu Yle-kohu ei ottanut laantuakseen.

Kohu alkoi marraskuussa, kun Yle kirjoitti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten omistaman yrityksen puolen miljoonan euron tilauksesta valtion omistamalle kaivosyhtiö Terrafamelle.

Sipilä suuttui uutisesta ja oli sen jälkeen useita kertoja yhteydessä Ylen toimitukseen. Sipilän yhteydenottojen jälkeisessä uutisoinnissaan Ylen on väitetty alistuneen poliittiseen painostukseen. Julkisen sanan neuvosto antoi kysymyksessä Ylelle langettavan päätöksen.

Yleltä lähteneiltä toimittajilta kirja

Tiistaina julkistetaan Ylestä tapahtumien jälkeen lähteneiden toimittajien Jussi Erosen, Jarno Liskin ja Salla Vuorikosken kirja Ylegate. Kirjoittajat olivat mukana uutisoimassa Sipilän sukulaisten omistuksista.

Professori Olli Mäenpään selvitystä ja Ylen journalismin riippumattomuutta käsitellään myös A-teema: Ylen Riippumattomuus -lähetyksessä Yle TV1:ssä keskiviikkona 17.5. kello 21.05.

Tv-ohjelman nimeä täsmennetty 15.5. kello 6:48.