1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puutarha-astiat

Pottumaa paraatipaikalle – kaupunkikeskustoihin tulee viljelylaatikoita

Eurooppalainen innostus itää vahvasti myös Suomessa. Viljelylaatikoita tulee tarjolle ainakin pääkapunkiseudulla, Turussa ja Oulussa.

Puutarha-astiat
Aleksi Nikkilä Oulun  työstää kestävän kehityksen keskuksessaOuluun tulevaa kasvatuslaatikkoa.
Aleksi Nikkilä on työstänyt yhdessä Raimo Lahdenperän kanssa Ouluun tulevia viljelylaatikoita. Ensimmäisenä käyttöön tulevat Veturiaukiolle Etu-Lyöttyyn tulevat viljelmät. Siellä uuden viljelykauden avajaiset pidetään 27. toukokuuta.

OuluJulkiselle paikalle asetettavat viljelylaatikot ovat Suomessa vielä melko uusi ilmiö. Muutaman vuoden ajan niitä on ollut jo esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ja Turusta.

Suomen juhlavuoden kunniaksi myös Oulussa on tulevaksi kesäksi tarjolla sata julkiselle paikalle asetettavaa viljelylaatikkoa. Kaupunki kärrää laatikot multineen paikalle kesäkuun alussa ja huolehtii ne viljelykauden jälkeen myös pois. Jatkostakin on suunnitelmat valmiina eli jos innostus jatkuu, viljelylootia löytyy Oulusta jatkossakin.

Perinteisesti kaupunkilaisten viljelyintoa on helpotettu esimerkiksi siirtolapuutarhatonteilla ja kesäksi vuokrattavilla viljelypalstoilla.

Pienen ryytimaan voi toki perustaa myös parvekkeelle tai terassille. Sitä varten löytyy kauppojen hyllyiltä jo melkoinen määrä erilaisia rakennussarjojakin. Yksinkertaisin kasvimaa syntyy vaikka multasäkkiin.

Milla Alavuotunki valmistlee kestävän kehityksen keskuksessa kesän taimia.
Milla Alavuotunki valmistelee Oulun kestävän kehityksen keskuksessa taimia kesän kasvatuskautta varten. Osa taimista tulee myös myyntiin laatikkoviljelmien avajaistilaisuuteen.Marko Siekkinen / Yle

Oulun kaupunkikuvaan tulevat laatikot ovat 40 senttiä korkeita. Leveyttä laatikolla on 80 ja pituutta 120 senttiä. Multaa yhteen laatikkoon tulee 400 litraa, mikä mahdollistaa myös juurikkaiden ja perunoiden kasvattamisen. Laatikon sisusta vuorataan harsokankaalla, joka päästää liian veden pois ja pitää laatikon mullan erillään sijoituspaikan maan pinnasta.

Innostus auttaa jo pitkälle

Viljelylaatikossa kasvattaminen ei vaadi erikoistaitoja. Innostus ja kokeilunhalu auttaa jo pitkälle.

– Kyllä se onnistuu ilman kokemustakin, vakuuttelee hortonomi Satu Mörsäri Oulun kestävän kehityksen keskuksesta. Mörsäri on suunnitellut Oulun viljelylaatikot ja niiden sijoituspaikat.

Aloittelijan kannattaa kuitenkin valita helppohoitoisia kasveja, joille riittää perushoito, kastelu ja rikkakasvien kitkeminen.

– Esimerkiksi köynnöskrassia, perunaa, porkkanaa ja salaatteja, Mörsäri luettelee aloittelijalle sopivia kasveja. Lisävinkkejä saa taimimyymälöistä ja asiantuntijoilta.

Laatikkoviljelyn suosio kasvussa

Mancesterissa viljelylaatikoita on ollut vuosien ajan.
Suomeen viljelylaatikot ovat rantautuneet viime vuosina. Euroopassa idea on ollut käytössä jo vuosia. Tässä esimerkki brittiläisistä laatikoistas Manchesteristä kesältä 2013.Risto Degerman

Kaupunkilaisten into pienimuotoisen viljelyyn on viime vuosina lisääntynyt.

– Innostus vain kasvaa, kertoo Satu Mörsäri.

Oulussa viljelylaatikoita sijoitetaan neljään eri paikkaan kaupunkialueelle: Etu-Lyöttyyn, Myllytulliin, Hollihakaan ja Toppilansaareen.

Pienimuotoinen lavaviljely ei toki ole uusi ilmiö, mutta julkisille paikoille tuotavat viljelylaatikot ovat rantautuneet Suomeen vasta viime vuosina. Muualla Euroopassa niitä on nähty jo usean vuoden ajan.

Lue seuraavaksi