Hyppää sisältöön

Tunnistatko tätä ihon rakoille polttavaa kasvia jättiputkeksi? "Aina puhutaan vain täysikasvuisista"

Jättiputken lehti muuttaa nuorena muotoaan nopeasti. Jopa tontin arvoa laskevan kasvin tunnistaakin varmimmin varresta.

Sahalaitalehtisen jättiputken varren suojissa kasvaa uusia taimia. Ensimmäisenä vuotena lehti muistuttaa sydäntä. Kuva: Natalia Räikkönen

Pahoja palovammoja aiheuttavan jättiputken taimi olisi helppo poistaa pienenä. Sen jatkuvasti ja nopeasti muuttuva lehti jää kuitenkin helposti tunnistamatta.

Puutarhuri Miia Koskinen sanoo, että suuret sahalaitaitalehtiset kasvustot ovat näyttäviä ja niistä puhutaan paljon.

– Pientä taimea ei tunnisteta, koska aina puhutaan vain täysikasvuisista. Pieni taimi polttaa kuitenkin yhtä lailla ihon rakkuloille. Lisäksi sen hävittäminen pienenä on helpompaa kuin täysikasvuisten kasvustojen.

Viime vuonna voimaan tullut vieraslajeja koskeva laki velvoittaa maanomistajat torjuntatöihin. Täysikasvuisten jättiputkikasvustojen hävittäminen on työlästä. Keinoina on käytetty alueiden peittämistä, myrkyttämistä ja niittämistä.

Toisena kesänä jättiputken lehti muistuttaa vaahteranlehteä. Sitä käsiteltäessä täytyy suojautua hyvin. Kuva: Terhi Ryttäri

Jopa tontin arvoa laskeva jättiputki olisi kuitenkin helposti poistettavissa keväällä, kun taimi on vielä pieni ja maa on kostea. Juuri on pitkulainen, kymmenen senttiä pitkä. Sen voi kaivaa puutarhalapiolla ylös.

– Se ei lähde kasvamaan enää ihan pienestä juurenpalasta, sanoo Koskinen Luontoturvasta.

Marjapensaan lehden näköinen lehti

Jättiputken siementaimen lehti on sydämen muotoinen, mutta muoto muuttuu kesän aikana nopeasti.

– Lehden muoto muuttuu koko ajan. Kasvaessaan se näyttää vähän marjapensaan lehdeltä, ja sen jälkeen muoto muistuttaa vaahteranlehteä. Toisen vuoden kasvissa on jo havaittavissa jättiputkelle tuttua sahalaitaisuutta.

Jättiputken taimi on ensimmäisenä vuotena sydämen muotoinen. Kuva: Natalia Räikkönen

Kasvin tunnistaakin varmimmin varresta, joka on koko kasvin elinkaaren samanlainen.

– Varsi on punavihreä ja siinä on karvapinta, sanoo Miia Korhonen.

Siementaimia ja siemeniä voi olla yhdellä neliömetrillä tuhansia. Siemenet säilyvät maassa vuosia. Pieniä taimia nousee maasta koko kasvukaudenajan.

Jättiputken taimen lehti voi muistuttaa myös marjapensaan lehteä. Kuva: Terhi Ryttäri

– Taimien kasvua kannattaa tarkkailla keväästä pitkälle syksyyn ja poistaa sitä mukaa, kun uusia taimia ilmestyy, sanoo Miia Korhonen.

Suomessa kasvaa kolme vierasta jättiputkilajia: kaukasianjättiputki, armenianjättiputki ja persianjättiputki. Näitä kolmea lajia kutsutaan usein yhteisnimikkeellä jättiputki. Ne ovat kaikki haitallisten vieraslajien listalla. Tarkemmat ohjeet kasvien hävittämiseen löytyy kansallisen vieraslajiportaalin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Pieni siemen kulkeutuu helposti

Puutarhuri Miia Korhonen Luontoturvasta on erikoistunut vieraslajien torjuntaan. Hän painottaa, että myös jättiputken taimi voi polttaa ihoa. Kunnollinen suojautuminen on siis tärkeää.

Jättiputken siemenet ovat kevyitä, ja kulkeutuvat jalkineiden tai työkoneiden mukana pitkiäkin matkoja. Taimia voi keväisin nousta yllättävistäkin paikoista.

– Siemen on auringonkukansiemenen kokoinen, littana ja kevyt. Se on lähellä maanpintaa, ja tarttuu helposti esimerkiksi kengänpohjan mutaan.

Jättiputken lehti muuttuu nopeasti taimen kasvaessa. Sen tunnistaa parhaiten viherpunaisesta ja karvapintaisesta varresta. Kuva: Natalia Räikkönen

Ensimmäisenä vuotena jättiputki kasvaa noin puoli metriä korkeaksi. Toisena vuotena mittaa tulee jo puolitoista metriä ja kasvin lehdet ovat tunnistettavan sahalaitaiset. Kolmantena vuotena jättiputki venyy jo neljän metrin mittaiseksi ja kukkii.