Urheilutapahtuma meni myttyyn, Jukolan viestin tappiot uuvuttivat järjestäjän: "Porukka on niin puhki"

Viime kesän talkooporukka tekee edelleen töitä saadakseen suunnistustapahtuman tappiot katettua.

urheilutapahtumat
Mutaista peltoa
Petri Kivimäki / Yle

Urheiluseura Lappeen Riento on hankalassa paikassa. Seuran kassa on tyhjä ja aktiivijäsenistö uupunut.

– 16 500 euron lasku on erääntymässä kesäkuun lopussa. Siihen ei ole rahaa, huokaa Juha Heimala.

Heimala on ollut tapahtumien polttopisteessä ja tavallaan pääarkkitehteja tilanteen syntymisessä. Hän toimi kilpailujohtajana historiallisen epäonnisessa suunnistuksen Jukolan viestissä.

Riennon viime kesänä järjestämä surullisenkuuluisa Lappee-Jukola kilpailtiin koiranilmassa, joka upotti autot mutaan ja tyhjensi myyntikojut asiakkaista. Riento odotti hyvällä syyllä tapahtumasta reilua voittoa ja pesämunaa tulevaisuuden seuratyöhön, mutta budjetti painuikin pahasti tappiolle.

Lappeenrannassa järjestetty Lappee-Jukola oli ensimmäinen laatuaan viestin tapahtumahistoriassa. Koskaan aiemmin Jukolan viesti ei ole valunut miinukselle.

"Ei vapaaehtoistyötä jaksa äärettömiin tehdä"

Lappee-Jukola jätti Riennolle perinnöksi parinsadantuhannen euron suuruiset tappiot. Rahaa on raavittu kohta vuoden verran eri paikoista, mutta Heimalan mukaan nyt näyttää erittäin todennäköiseltä, että kaikkea ei saada kasaan määräajassa.

Seura joutuu myymään omaisuuttaan tai ottamaan lainaa, jotta Juha Heimalan mainitsema viimeinen lasku saadaan kuitattua.

Suurin ongelma ei kuitenkaan ole erääntyvä lasku, vaan tappioiden aiheuttama valtava ylimääräinen työtaakka, joka Heimalan mukaan vaikuttaa koko seuran toimintaan. Urheiluseuraa pyöritetään talkootyöllä. Nyt arkitalkoiden rinnalla on jouduttu järjestämään rutkasti ylimääräisiä.

– Porukka on niin puhki, että normaaleita viikoittaisia talkoita ei jakseta. Se huolettaa, että miten tästä jaksamme eteenpäin. Ei vapaaehtoistyötä jaksa äärettömiin tehdä, Heimala pohtii.

Heimalan mukaan talkooporukoita on ollut tämän vuoden puolella erityisen hankalaa saada kokoon ja talkoita on jouduttu jättämään väliin.

Ylimääräinen työvuosi

Jukolaa valmisteltiin Heimalan mukaan kahdesta kolmeen vuotta. Nyt tämän päälle on tullut vielä yksi ylimääräinen työvuosi, kun talouskatastrofia on yritetty järjestää paremmin päin.

Heimala kertoo itse uupuneensa työtaakan alla. Sama koskee hänen mukaansa ainakin Jukolan viestin ydinporukkaa.

– Se on yksinkertaisesti ollut liikaa, Heimala sanoo.

Tämän vuoden Joensuu-Jukola kilpaillaan kesäkuussa Pohjois-Karjalan Enossa. Toisin kuin peltoalueella sijainnut ja mutavelliksi muuttunut Lappee-Jukolan kilpailukeskus, tämän vuoden keskus on rakennettu kovalle pohjalla.