Pohjoisen kalastajilla olisi nyt lupa lohenpyyntiin mutta Perämerellä on vielä puoli metriä jäätä

Lohenpyyntiin pääsee nyt myös pohjoisimmalla merialueella, mutta käytännössä kalastusalukset pysyvät vielä rannalla. Pohjoisessa jäätä on vielä niin paljon, että esimerkiksi kauppa-alukset tarvitsevat jäänmurtajien apua.

lohen kalastus
Karsikon kalasatama.
Karsikon kalasataman laiturissa ei ole vielä yhtään kalastusalusta, sillä jäätä on vielä paikoin yli puoli metriä.Riikka Rautiainen/ Yle Kemi

Tiistaista alkaen pohjoisimmalla Perämerellä pääsee jo lohenpyyntiin, mutta käytännössä ammattikalastajat joutuvat lykkäämään kauden alkua. Merellä jäätä on vielä niin paljon, että kalastusaluksilla ei ole sinne mitään asiaa.

Pitkään jatkuva jäätalvi on ikävä asia pohjoisen ammattikalastajien kannalta, sillä he olisivat muutoin päässeet aloittamaan aikaistetun lohenpyynnin.

– Ei merelle kukaan ole tällä hetkellä menossa vaan meidän täytyy odottaa, että jääkansi lähtee pois, kuvailee kemiläinen ammattikalastaja Timo Matinlassi. Hänen tukikohtansa on Karsikon kalasatama Simossa, josta merelle lähtee hänen lisäkseen vain yksi muu ammattikalastaja.

Matinlassin mukaan merelle pääsee aikaisintaan toukokuun 25. päivän jälkeen, mutta pyyntikauden alku voi venyä jopa kesäkuulle asti. Pyynnin alkamiseen vaikuttaa esimerkiksi Lapin suurten jokien tulviminen.

– Kun joet pukkaavat jäämassat merelle, ei kalliita rysiä kannata viedä jäiden runnottavaksi, toteaa Matinlassi.

Timo Matinlassi.
Timo Matinlassin kotisatama on Simon Karsikko, josta merelle lähtee enää kaksi ammattikalastajaa.Riikka Rautiainen/ Yle

Aikaistetaan ja rajoitetaan samalla kertaa

Vuosikymmeniä ammatikseen kalastanut Timo Matinlassi kuvailee hallituksen huhtikuun lopussa tekemää päätöstä poliittiseksi kompromissiksi. Hallitus antoi kalastajille toisella kädellä ja samaan aikaan otti toisella.

Käytännössä tämä näkyy siten, että Selkämerellä lohta pääsi pyytämään vappuna ja siitä pyynti on laajentunut vähitellen kohti pohjoista.

Jotta kalastus ei painottuisi liikaa lohen alkuvaellukseen, saa ammattikalastaja pyytää kauden alussa vain neljänneksen omasta kalastuskiintiöstään ja laittaa veteen yhden rysän.

Matinlassin mukaan parempi olisi ollut, jos Perämeren pohjukassa pyyntiin pääsisi hiukan nykyistä myöhemmin, mutta pyynnin olisi voinut aloittaa useammalla kuin yhdellä rysällä.

– Jos joudut pyytämään lohta pelkästään loppukaudesta, on lohi silloin pienempää kuin alkukesästä eikä siitä saa samanlaista tuottoa kuin isommasta kalasta, sanoo Matinlassi.

Ammattikalastajien rysiä Kemin Ajoksen kalasatamassa.
Ammattikalastajien rysiä Kemin Ajoksen kalasatamassa.Ajoksen kalasatama.

Taustalla tutkimus- ja asiantuntijoiden arviot

Ammattikalastajien pyyntiä suitsitaan myös siten, että lohien valikointi koon perusteella on kielletty ja kaikki lohet tulee merkitä, jotta saaliin valvonta olisi helppoa.

Tiistaista alkaen lohta voi pyytää Perämeren pohjukassa ja Kemijoen terminaalikalastusalueella, mutta Tornionjoen edustan merialueella pyynti alkaa 17. kesäkuuta yhtäaikaa ruotsalaisten ammattikalastajien kanssa.

Hallitus päätti lohenkalastuksen säätelystä tutkimustiedon ja asiantuntija-arvioiden pohjalta.

Pohjanlahden lohenkalastuskiintiö on enintään noin 27 600 lohta, kun vuonna 2013 määrä oli noin 35 000 lohta. Luonnonvarakeskuksen mukaan kolmena edellisenä vuotena mereltä Tornion-Muonionjokeen on noussut keskimäärin 100 000 lohta.