Keinohedelmöitys ja jälkiehkäisy puntarissa – Puolassa väitellään aborteista

Puolassa keskustellaan kiivaasti abortin täyskiellosta.

Puola
Aborttioikeutta puolustava mielenosoitus Varsovassa.
Puolan pääkapungissa Varsovassa osoitettiin mieltä naisten oikeuksien puolesta toukokuun allupuolella. Martyna Trykozko / Yle

*VARSOVA *Mielenosoittajien käsissä on metallihenkareita. Ne ovat muistutus puoskaroinnista, jonka avulla naiset yrittivät aikanaan päästä eroon ei-toivotuista sikiöistä.

Nykyisin käytössä on keinoja jälkiehkäisypillereistä sairaaloiden toimenpiteisiin, vaikka abortin saa Puolassa vain poikkeustapauksissa: sikiön ollessa vakavasti vaurioitunut tai äidin ollessa hengenvaarassa.

Laillisia raskaudenkeskeytyksiä tehdään Puolassa arviolta parituhatta, laittomia jopa 150 000.

Aborttiturismi suosiossa

Hyvin tiukka aborttilainsäädäntö ajaa puolalaisnaisia raskaudenkeskeytykseen ulkomaille ja edelleen myös varsin epätoivoisiin tekoihin. Perhesuunnittelujärjestön johtaja Krystyna Kacpura antaa esimerkin, kuten hän itse sanoo äärimmäisestä ehkäisystä.

– Eräässä perheessä asiat olivat jo valmiiksi huonosti, väkivalta oli tavallista. Pariskunnalla oli jo neljä lasta ja viides tulossa. Mies pyysi vaimoaan tekemään jotain asialle. Perheenlisäystä ei enää kaivattu, vaimo synnytti lapsen salassa, surmasi sen ja laittoi ensin pakastimeen ja sieltä tynnyriin. Saman kohtalon kokivat neljä seuraavaa lasta.

Karmaiseva tarina on toki ääriesimerkki. Naisten lisääntymisterveyteen liittyvät valinnat ovat aina henkilökohtaisia ja pohdiskelua vaativia.

Raskaudenkeskeytykseen Puolan naapurimaihin, kuten Slovakiaan ja Saksaan matkustaa viikoittain kymmeniä naisia. Rahaa tarvitaan 1000 euroa. Pakettimatka sisältää klinikkakäynnin, auton ja kuljettajan.

Belfast
Abortti on täysin kielletty Maltalla ja Vatikaanissa. Tiukasti rajoitettuja raskaudenkeskeytykset ovat Puolan lisäksi Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa, San Marinossa, Liechtensteinissa ja Andorrassa. Pekka Tynell / Yle

Aborttikysymys jakaa  Puolaa

Vahvasti katolisessa Puolassa on voimistunut konservatiivinen linja myös ehkäisyyn ja raskaudenkeskeytyksiin liittyvissä kysymyksissä. Hallitseva Laki ja Oikeus-puolue on ajanut parlamentissa abortin täydellistä kieltämistä.

Keskustelussa ovat myös keinohedelmöityksen ja jälkiehkäisyn kielltäminen. Aborttikieltoa koskevan lakimuutoksen taakse kerättiin 450 000 nimeä, mutta se jäi hyväksymättä osin suurten mielenosoitusten vuoksi.

Tadeusz Cymański on Laki ja oikeus-puolueen pitkäaikainen kansanedustaja. Hänen mielipiteensä on, että yksilön elämää tulisi kunnioittaa hedelmöittymishetkestä alkaen. Oman syntymähetken pohtiminen saa vilkkaasti elehtivän ja kaunopuheisen parlamentaarikon lähes liikuttumaan.

– Pidän lapsen oikeutta elämään niin tärkeänä, ettei asiasta pitäisi edes kaduilla huudella kovaan ääneen.

"Tekopyhyyttä ilmassa, abortit eivät lopu vaikka ne kielletään"  

Perhesuunnittelujärjestön johtaja Krystyna Kacpura on huolissaan yhteiskunnallisen ilmapiirin muutoksesta Puolassa.

– Meillä ei ole Puolassa laillista aborttia, vaikka jokainen tietää, että niitä tehdään. Naiset ovat tämän hyväksyneet, kunhan asiasta vain pysytään hiljaa. Salailun ja tekopyhyyden kulttuuri vain lisää naisten syyllisyyttä ja häpeää, kun abortteja tehdään salaisissa paikoissa tai ulkomailla.

Sekavaa on myös apteekkien toiminta. Vajaa kymmenen prosenttia apteekeista ei myy esimerkiksi ehkäisypillereitä. Varsinkin pienillä paikkakunnilla asenteet ja apteekkien vähäinen lukumäärä voivat aiheuttaa ongelmia. Toisaalta Puolassa apteekit ovat velvollisia hankkimaan niitä valmisteita, joita asiakas tarvitsee.

Sanavalinnat mielipidevaikuttamista

Professori Magdalena Środa Varsovan yliopistolta on tunnettu yhteiskunnallinen keskustelija. Hän sanoo, että ihmisten asenteita muokataan myös sanoilla.

– Raskaana olevia naisia kutsutaan äideiksi jo ennen lapsen syntymää. Toisaalta Puolassa ollaan käytännöllisiä. Abortti on toisaalta helpompi tehdä kuin keskustella siitä kiihkotta. Puolalaisten on helpompi puhua juutalaisten joukkotuhosta, vertaa professori Środa,

Kiivaan keskustelun odotetaan edelleen jatkuvan Puolassa. Pikaisia muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön ei odoteta olevan luvassa.

Kuuntele tästä Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelma naisten lisääntymisterveydestä.