Hyppää sisältöön

3 helppoa vinkkiä: Toimi näin, jos haluat välttää maailmalla levinneen tietokoneviruksen

On tärkeää pitää tietoturvapäivitykset ajan tasalla ja varmuuskopioida omat tärkeät tiedostot.

Kuva: Richie B Tongo / EPA

Sadattuhannet koneet ovat saastuneet ympäri maailman viime ja tämän viikon aikana Wanacry/Wanacryptor-viruksen vuoksi. Siinä virus lukitsee tietokoneen tiedostot ja lupaa avata ne vasta, kun käyttäjä maksaa rahaa.

Todellisuudessa viruksen tarttuminen omalle kotikoneelle ei ole maailmanloppu.

Virus leviää vain Windows-koneissa – ja silloinkin niissä, joihin ei ole vähään aikaan tehty päivityksiä. Mac-käyttäjät ovat turvassa.

Jos sinulla ei vielä ole Wanacry/Wanacryptor-virusta, tee näin:

  1. Jos käytät vielä Windows XP -käyttöjärjestelmää, tietokoneessasi ei välttämättä ole päivitystä, joka estäisi viruksen tarttumisen. Päivitä koneesi Microsoftin sivuilta ladattavalla tiedostolla (siirryt toiseen palveluun). Pitkässä tiedostojen listassa etsi oikea Windows XP -versio riippuen siitä, mikä sinun koneellasi on.
  2. Varmuuskopioi tärkeät tiedostosi ulkoiselle kovalevylle tai pilvipalveluun. Varmuuskopiointiin on olemassa paljon ohjelmia, jotka tekevät työn jatkossa automaattisesti. Tärkeää on, että pilvipalvelu ei asennu koneellesi erilliseksi levyasemaksi, sillä virus osaa lukita kaikkien näkyvissä olevien levyasemien tiedostot.
  3. Harkitse tietokoneen käyttöjärjestelmän päivittämistä uudempaan, sillä Windows XP:lle ei julkaista enää säännöllisiä tietoturvapäivityksiä.

Jos sinulla on jo Wanacry/Wanacryptor-virus, tee näin:

  1. Älä missään nimessä maksa kiristäjille rahaa. Et välttämättä saa tiedostojasi takaisin, vaikka maksaisit.
  2. Hanki muistitikku, johon asennetaan virustorjuntaohjelma. Ohjelma poistaa viruksen koneelta kokonaan. Tämä voidaan tehdä tarvittaessa tietokonehuollossa.
  3. Kopioi tiedostot takaisin varmuuskopiosta.
  4. Huolehdi jatkossa tietokoneen tietoturvapäivityksistä.
.
.