1. yle.fi
  2. Uutiset

Myöhästynyt korvasienisato on tänä vuonna lyhyt ja nopea

Korvasienisato on tänä keväänä reilusti myöhässä koko maassa. Tutut sienipaikat kannattaa tarkistaa nopeasti, sillä sään lämmettyä korvasienikausi jää lyhyeksi.

Kotimaan uutiset
Korvasieni.
Korvasieni.Juha Vauhkonen / Yle

Korvasienisato on antanut odottaa itseään tanä vuonna.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salon mukaan kuiva ja kylmä kevätsää myöhästyttää korvasieniä pari viikkoa normaalista.

– Korvasienet on erittäin paljon myöhässä, noin 10-15 päivää keskimäärin. Nyt ollaan siellä äärireunoilla. Kerran kymmenessä vuodessa on tällainen tiilanne, ettei korvasieniä ole vieläkään juuri esiintynyt. Pieniä alkuja on kylläkin, mutta poimittavia korvasieniä ei juuri lainkaan, kertoo Kauko Salo.

Korvaiseni kaipaa lämpöä ja kosteutta

Kylmä kevät on pitänyt maaperän viilleänä, joten korvasienen alut eivät ole päässeet kasvamaan. Myös kuivuus vaivaa korvasienelle ominaisia kasvupakkoja, kuten hakkuuaukioita.

– Korvasieni on laji, joka kaipaa sekä lämpöä että kosteutta. Monilla perinteisillä korvasienen kasvupaikoilla tilanne on päässyt aika kuivaksi.

Loppuviikoksi on ennustettu lämmintä säätä

Sääennusteen mukaan eteläisessä ja keskisessä Suomessa on odotettavissa sään lämpenemistä viiimeistään loppuviikosta.

Erikoistutkija Salo arvioi korvasienten kasvun lähtevän silloin vauhtiin.

– Etelä-Suomen ja Keski-Suomen kohdalta lähtee nopeasti ensi viikolla etenemään ja sitten myöskin korvasienet rupeavat turpoamaan, sanoo Salo.

Itä- ja Pohjois-Suomessa olosuhteet ovat paikoin vielä varsin talviset. Sienestys ja lumi ovat hankala yhdistelmä.

– Kainuussakin on tällä hetkellä kaksikymmentä senttiä lunta, joten vaikea niitä on sieltä lumen alta poimia. Lapissa on taas ollut pakkasta koko ajan. Pakkasella korvasienet eivät kasva.

Luvassa lyhyt korvasienikausi

Luken erikoistutkija Kauko Salon mukaan yleensä kylmä kevät ei määrällisesti vaikuta korvasienisatoon. Nyt kaudesta saattaa tulla lyhyt.

– Näkymä on sellainen, että tämä satokausi on kovin intensiivinen. Kun tulee lämpöä ja kosteutta, niin kausi kestää vain sen pari-kolme viikkoa maksimissaankin, pohtii Salo.

Jos mielii saada saalista, kannattaa korvasienestäjän olla liikkeissään nopea.

– Ensi viikolla kannattaa ne perinteiset korvasienipaikat käydä katsomassa, kannustaa erikoistutkija.

Kauko Salo muistuttaa, että sieniä voi myös kasvattaa.

– Ei poimita niitä vielä pieninä, vaan odotetaan itiöemän turpoamista. Kun ne ovat sellaisia nyrkin kokoisia, niin sitten poimitaan. Edellyttää tietysti etteivät muut paikasta tiedä, vaan saa nauttia siitä omasta korvasienipaikan tuloksesta, miettii Salo.

Lue seuraavaksi