Poriin aiotaan rakentaa uusi krematorio – hinta neljä miljoonaa euroa

Porin seurakuntayhtymä toivoo muidenkin alueen seurakuntien tulevan mukaan kattamaan kustannuksia, jos metsähautausmaalle rakennetaan uusi krematorio.

krematoriot
Vatialan uusi krematorio toiminnassa.
Marjut Suomi / Yle

Poriin jouduttaneen rakentamaan uusi krematorio. Käppärän hautausmaalla sijaitseva nykyinen krematorio ei täytä uusia elohopea- ja hiukkaspäästörajoituksia.

Käppärän hautausmaan krematorioon voitaisiin asentaa puhdistuslaitteet, mutta niiden tilantarve on vähintään yhtä suuri kuin nykyisten uunien vaatima tila. Porin seurakuntayhtymä ei ole innostunut laajentamaan nykyistä Käppärän isoa siunauskappelia, koska se muuttaisi kappelin ulkonäköä.

Seurakuntayhtymä harkitsee rakentavansa uuden krematorion metsähautausmaalle. Kaksiuunisen krematorion hinta olisi arvion mukaan neljä miljoonaa euroa. Rakennustyö voisi alkaa vuonna 2021 ja valmistua vuonna 2022.

Ympäristöseurakunnat mukaan?

Seurakuntayhtymä voivoo, että myös muut alueen seurakunnat lähtevät mukaan rahoittamaan rakennuskustannuksia. Krematorion rakentamiseksi voitaisiin perustaa esimerkiksi kiinteistöyhtiö. Jos lähiseurakunta ei lähtisi mukaan rahoittamaan krematoriota, seurakunnalle tarjottava tuhkaushinnasto olisi kalliimpi.

Tuhkausmäärät ovat jatkuvasti kasvussa. Porissa tuhkataan tällä hetkellä noin 70 prosenttia vainajista. Vuonna 2016 Käppärässä tuhkattiin 1 168 vainajaa.

Raumalla tuhkataan vuosittain runsaat 500 ihmistä. Porin seurakuntayhtymän mielestä olisi järkevää keskittää tuhkaukset alueellisesti yhteen paikkaan.