Verkkohyökkääjille on maksettu nyt noin 40 000 euroa lunnaita tiedostojen avaamisesta – viranomaiset: ei kannata maksaa

Koko maailmassa vain satakunta tietokoneen käyttäjää on maksanut Wannacry-viruksen tekijöille.

haittaohjelmat
Verkkorikollisuus.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vain erittäin harva on maksanut Wannacry/Wannacryptor-nimillä tunnetun viruksen tekijöille. Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus seuraa reaaliajassa, miten paljon rahaa viruksen tekijät keräävät. Tällä hetkellä rikolliset ovat saaneet vain noin 40 000 euroa.

Kun virus lukitsee käyttäjän tiedostot, ruudulle tulee kehotus maksaa tiedostojen avaamisesta virtuaaliraha Bitcoinilla. Bitcoin perustuu siihen, että kaikkia rahansiirtoja voidaan seurata julkisesti, vaikka rahojen saaja pysyykin anonyyminä.

Viruksen on kerrottu pyytävän 300 euroa vastaavaa summaa tiedostojen avaamisesta. Tästä voidaan laskea, että maailmanlaajuisesti erittäin harva on lopulta maksanut viruksen tekijöille. Saastuneita koneita on Viestintäviraston arvion mukaan ainakin 200 000, mutta vain satakunta on maksanut rahaa. Suomessa saastuneita koneita on alle sata, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, että kukaan olisi meillä olisi maksanut.

– Se, että lunnaat halutaan Bitcoineina, aika paljon hankaloittaa asian seuraamista, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen.

Hän viittaa siihen, että on vaikea saada selville, mistä maasta rahat tulevat tai mihin maahan ne maksetaan.

Jos virus tarttuu omalle koneelle, tiedostot voi saada auki siitäkin huolimatta, ettei maksa. Viranomaiset suosittelevatkin, että rikollisille ei anneta euroakaan lunnaita, sillä kuka tietää, vapauttavatko he oikeasti tiedostoja.

3 helppoa vinkkiä: Toimi näin, jos haluat välttää maailmalla levinneen tietokoneviruksen

Miten yli 150 maahan levinnyt verkkohyökkäys paisui niin isoksi? Asiantuntija: Hyökkäyksen tekninen taso kuin vuoden 2003 verkkomadoissa

Nettihyökkäyksen vaikutukset ovat toistaiseksi olleet vähäisiä, pelättyä kaaosta ei ehkä tullutkaan